Svečana Sjednica Gradske skupštine povodom Dana Grada Zagreba

Svečana Sjednica Gradske skupštine povodom Dana Grada Zagreba

Na svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba prisustvovali su predsjednica  Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor, na svečanoj sjednici dodijeljene su Nagrade Grada Zagreba , nagrada Zagrepčanke godine i počasnog građanina Grada Zagreba.

Na kraju pozdravljam i čestitam uvaženim dobitnicima nagrade Grada Zagreba, nagrade Zagrepčanka godine i počasnom građaninu Grada Zagreba, generalu Mladenu Markaču. Dan Grada Zagreba uvijek je prigoda za prisjećanje na nađu prebogatu kulturnu znanstvenu, ali i gospodarsku i sportsku povijest. Simbol Grada Zagreb u našem grbu su otvorena vrata koja pokazuju našu otvorenost i dušu naših građana. Grad Zagreb je multikulturni europski grad. Grad Zagreb je i glavni grad najdraže nam domovine, grad u kojem žive svi ljudi naših krajeva. – rekao je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić u svom govoru naglasio je kako se Grad Zagreb treba razvijati u kulturnom, gospodarskom i obrazovnom smislu.

– Jučer smo započeli slaviti praznik našega grada prezentacijom projekta uređenje trga prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana, te svečanim koncertom zagrebačke filharmonije na samome trgu. Večeras ćemo ovaj slavljenički dan okruniti spomenom i procesijom u čast Majke Božje od Kamenitih vrata. Našom zagrebačkom zaštitnicom i čuvaricom Hrvatske metropole. Dan Grada Zagreba slavimo s ponosom zahvalnim generacijama naših sugrađana koji su stoljećima stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline. Grad po mjeri čovjeka u kojem je danas unatoč svemu ugodno živjeti. Naš Zagreb je takav jer je dovoljno velik da ga nazovemo metropolom, a ujedno dovoljno malen za ugodan život. Naša vizija razvitka Zagreba nije sadržana samo u zbiru projekata, već u osmišljavanju u provedbi upravljačkog gospodarskog, socijalnog i urbanističkog razvitka Zagreba. – rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

– Zagreb je srce hrvatske i hrvatskoga naroda, premda zemljopisno gotovo na rubu naše zapadne državne granice. Zagreb u sebi stvarno i simbolično sažima naše putove. Kako one povijesne tako i one suvremene putove našeg razvoja. Zagreb povezuje, spaja i ujedinjuje nađe ljude i naše krajeve. Zato je život našeg glavnoga grada u velikoj mjeri izraz i pokazatelj života cijele Hrvatske i našeg narodnog života u cjelini. Danas kada je Republike Hrvatske  članica europske unije značenje Zagreba kao državne i nacionalne metropole još je već. Zagreb je mnogima koji iz Europe i svijeta dolaze u Hrvatsku je prvo lice naše države, naše povijesti i kulture, naših dostignuća i razvojnih stremljenja stoga život i razvoj Zagreba imaju najveće značenje za dojam što ga ostavljamo kao društvo i kao država. – rekla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

U znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu, dodjeljuje se Nagrada Grada Zagreba i nagrađuju se: Marija Braut, fotogafkinja, dr. sc. Dragan Damjanović, izvanredni profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, glumačka družina Histrion, Ivan Hlupić, diplomirani novinar, urednik Radio Sljemena, Klinički bolnički centar Zagreb – Timovi za transplantaciju organa, Željko Krznarić, književnik i novinar, dr. sc. Julijana Matanović, književnica, izvanredna profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članica suradnica HAZU, akademik Andrija Mutnjaković, Sandra Paović, olimpijka i paraolimpijka, sastav Parni valjak, prof. dr. sc. Sibila Petlevski, književnica, redovita profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Biserka Rauter Plančić, prof. povijesti umjetnosti i talijanskog jezika, ravnateljica Moderne galerije, Marija Sekelez, ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica, dr. sc. Ivica Toljan, dipl. ing. el., voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju Hrvatske burze električne energije d.o.o., Anđelka Martić, hrvatska književnica i prevoditeljica, Muftija Ševko ef. Omerbašić, Nada Ruždjak, prvakinju Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – posmrtno, Velimir Visković, urednik, leksikograf i pisac.

Nagrada Zagrepčanka godine dodijeljena je prof. dr. sc. Lovorka Galetić, redovita profesorica u trajnom zvanju – priznanjem i novčanom nagradom – za uspješnu dugogodišnju karijeru na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Priznanje počasnog građanina Grada Zagreba pripalo je Mladenu Markaču generalu – pukovniku Hrvatske vojske, vrhunskom sportašu, koji  je svojom hrabrošću i profesionalnošću dao izniman doprinos u uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply