VIDEO/FOTO: Svečani mimohod povodom Dana branitelja grada Zagreba

VIDEO/FOTO: Svečani mimohod povodom  Dana branitelja grada Zagreba

Dan branitelja grada Zagreba, obilježava se treću godinu za redom 30. svibnja uoči dana Grada Zagreba, svečanim mimohodom veteranskih postrojbi svih zagrebačkih brigada, hrvatskih vojnih povijesnih postrojbi i braniteljskih udruga grada Zagreba od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića.

Uz branitelje u mimohodu su učestvovale povijesne vojne postrojbe, Kravat pukovnija, Zrinska garda Čakovec, Križevačka djevojačka straža, Požeška građanska straža, “Kostelska pištola” iz Pregrade, Kuburaško društvo “Grof Kulmer” iz Zaboka, Kuburaško društvo “Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića.

– Treću godinu za redom održava se ovaj mimohod, i svake godine u sve većem broju. Gradu Zagrebu želimo vratiti budnicu, limenu glazbu, da se ljudi prisjete kako je to nekada bilo, a želimo pokazati i zapovjednike  i vojsku koja je sudjelovala u našem Domovinskom ratu. – rekao je Damir Loborec, član uprave odbora Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba.

U  današnjem svečanom mimohodu  sudjelovalo je  više od 40 udruga iz Zagreba i zagrebačkog prstena, a u samom mimohodu sudjeluje oko 300 učesnika.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Video: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply