Budi dobar kao Jan

Budi dobar kao Jan

Iza naslova krije se jedan dječak  Jan, puno emocija, anegdota, izazova, strahova, suza i neopisivo puno ljubavi.

U školskoj knjizi održana je promocija knjige Ivančice Tajsl Dragičević “Budi dobar kao Jan”. Knjiga govori o učeniku Janu s Downovim sindromom i njegove prve četiri godine školovanja u Osnovnoj školi Trnjanska.

Promociji su nazočili  Željka Horvat Vukelja, recezentica knjige, Marija Kovačević, bivša ravnateljica OŠ Trnjanska, Dinka Vuković predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom, Irena Tomić Vrbić, Janova majka, Jan Tomislav Vrbić i Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige.

Ivančica Tajsl Dragičević učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Trnjanska, u svom učiteljskom poslu nailazila je na izazove koje je uvijek lako rješavala, tako je generaciju prije Janove u razredu imala djevojčicu u kolicima, a na početku školske godine  2007./2008.  pred njom se našao novi izazov, u svom razredu imat će dijete sa Downovim sindromom, pred njom je bila  velika dvojba, strah i izazov.

– Dnevnik sam počela pisati iz razloga što nisam željela Jana u svoj razred, možda ovo grubo zvuči, ali jako sam se bojala, jer vas nitko na akademiji, a poslije na raznim edukacija ne uči kako raditi s djecom s posebnim potrebama. I kada je došlo do toga da Jan dođe u moj razred mene je bilo užasno strah, kako ću ja to, hoću li ja to moći. Željela sam pobjeći iz cijele priče, željela sam raditi u dućanu, pobjeći bilo gdje, ili jednostavno dati otkaz i brinuti se o svoje dvoje djece. U školi sam ostala, Dnevnik koji sam pisala bio  je moja utjeha. Danas  s ponosom mogu reći da sam puno toga naučila od Jana, puno više nego što je Jan naučio od mene. – rekla je Ivančica Tajsl Dragičević, autorica knjige Budi dobar kao Jan.

Koliko je Jan osvojio učiteljicu Ivančicu najbolje govori ulomak koji opisuje posljednje dane četvrtog razreda: „Nelagodu i strah s početka našeg druženja zamijenilo je zadovoljstvo i sreća. Jan je postigao više nego što smo očekivali. Cilj koji smo postavili s njegovim roditeljima obilno je premašen. Bogatija sam za veliko i vrijedno iskustvo. Svi su loši dani izblijedjeli, radujem se svemu što smo zajednički postigli. Sav trud sada je nagrađen.“

Jan je danas dječak koji završava osmi razred redovne osnovne škole, o njemu je snimljen dokumentarni film Djeca ljubavi, Jan je glumio u filmu Davora Žmegača “Soba s kosim pogledom”,  pred njim su novi izazovi, upis u srednju školu, i obećanje koje dao svojoj učiteljici Ivančici, da će napisati knjigu Budi dobar kao Ivančica.

Da nije bilo Jana, nikada nitko ne bi imao spoznaju kako je imati  dijete  s Downovim sindromom na nastavi, nikada se ne bi rodio ovakav vrijedan rukopis, dnevnik jedne učiteljice, koji može poslužiti svim učiteljima, kao poticaj i putokaz, u kojem smjeru treba krenuti radeći sa djecom koja su malo drugačija od drugih.

Poseban ugođaj promociji knjige Budi dobar kao Jan, dao je Dječji zbor Kikići  pod vodstvom Maje Rogin.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

Leave a Reply