Policija blokirala Gornji grad zbog branitelja iz Savske

Policija blokirala Gornji grad zbog branitelja iz Savske

Branitelji iz Savske došli su na Markov trg kako bi održali sastanak sa premjerom Zoranom Milanovićev, međutim do sastanka nije došlo, branitelji će provesti noć u Markovoj crkvi, gdje su se sklonili od policije.

Prije nego što su branitelji ušli u crkvu sv. Marka, kratko su se obratili medijima, a oko 21,30 sati počeli su ulaziti u crkvu sv. Marka kako bi zaobišli zakonsku zabranu javnog okupljanja na tom trgu nakon 22 sata.

-Mi ovdje ne prosvjedujemo, mi tražimo sastanak sa premjerom Milanovićem, i čekat ćemo dok nas ne primi i ne razgovara sa nama.- rekao je Ivan Panđa.

-Humanost policija nije pokazala ne puštajući ljude da nam donesu deke. Molim predstavnike medija da nam pomognu da nam se dostave deke.- zamolio je Josip Klem.

Policija je nakon toga dozvolila da se donesu deke za one koji će provesti noć u Markovoj crkvi.

U 22,10 interventna policija došla je do ulaza u Markovu crkvu i zamolila je okupljene novinare da se maknu kako bi oni mogli obaviti svoj posao, novinari su isprva oglušili na tu zapovijed, a nakon 10 minuta policija ih je odmaknula sa ulaza u crkvu.

Dok su trajali pregovori između policije i branitelja, jedan branitelj popeo se na krov Gradske skupštine, međutim nakon Klemovih molbi, on odustaje od nauma, silazi s krova i odlazi u Markovu crkvu.

Policija ponovo pokušava proboj u crkvu, ali to sprječava pater Iko Mandurić, koji smiruje jednu i drugu stranu, u toj gužvi Glogoškom je pozlilo i pozvana je prva pomoć koja do našeg odlaska oko 00,30 nije napustila crkvu.

Koliko će branitelji prosvjedovati, odnosno čekati na razgovor sa premjerom to će pokazati vrijeme, hoće li preko dana svoja prava tražiti na Markovom trgu, a preko noći boraviti u crkvi sv. Marka, tko će prvi popustiti branitelji ili Milanović, do sada su obje strane ustrajne u svojim stavovima, jedna u prosvjedu, druga u ignoriranju istog.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply