Održana prva tribina studenata medicine s ministrom zdravlja

Održana prva tribina studenata medicine s ministrom zdravlja

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Studentski zbor Medicinskog fakulteta prvi put organizirali tribinu s ministrom zdravlja Sinišom Vargom – Glavne teme tribine vezane uz budućnost hrvatskih doktora medicine s naglaskom na pripravnički staži natječaje za specijalizacije

U dvorani Čačković zagrebačkog Medicinskog fakulteta održana je tribina na kojoj je posebni gost bio ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Nadležni je ministar studentima prvi put na organiziranoj tribini odgovarao na brojna pitanja vezana većinom uz upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, pripravnički staž i natječaje za specijalizacije. Te su teme najviše zanimale prisutne studente, većinom završnih godina ovog hrvatskog znanstveno-medicinskog centra izvrsnosti u medicinskoj izobrazbi i znanosti.Uz ministra Vargu studenti su mogli postavljati pitanja i dekanu Medicinskog fakulteta Davoru Miličiću kao i ostalim predstavnicima zagrebačke Medicine.

Na tribini se studentima obratio dekan Miličić te izjavio: Današnjom tribinom naš je fakultet još jednom dokazao da su studenti u središtu našeg djelovanja jer je to jedini način da kvalitetno obrazujemo buduće liječnike koji će svojim znanjem unaprijediti medicinsku praksu, obrazovanje i znanost. Ponosni smo jer je upravo naš fakultet organizirao tribinu na kojoj su naši studenti imali priliku postavljati pitanja i dobiti odgovore od ministra zdravlja. Vjerujemo da smo im na taj način olakšali donošenje odluka oko njihova budućeg stručnog obrazovanja i usavršavanja.“

Ministar zdravlja Siniša Varga je naglasio kako će Ministarstvo na sutrašnjoj sjednici Vlade predložiti usvajanje strateškog plana razvoja ljudskih resursa u zdravstvu 2015.- 2020., ključnog dokumenta za kvalitetno upravljanje sustavom. „Jedna od mjera bit će uspostavljanje Središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima u sustavu zdravstva koje će između ostalog imati zadaću voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija te tako osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom eksperata“, rekao je ministar i dodao kako je Ministarstvo zdravlja od 2012. do 2014. odobrilo preko 2500 specijalizacija i subspecijalizacija, a u 2015. godini do danas je odobreno već 505 specijalizacija.

Pripravnički staž određen je Pravilnikom o pripravničkom stažu doktora medicine i njime se propisuje plan i program kao i trajanje, sadržaj i način provođenja pripravničkog staža. Godine 2013. ovaj je pravilnik doživio određene izmjene te je trajanje staža smanjeno s godinu dana na pet mjeseci. Rad pripravnika tijekom pripravničkog staža nadzire i prati mentor koji je odgovoran za provođenje plana i programa pripravničkog staža. Posljednja stepenica kojom se doktor medicine osposobljava za samostalan rad  je polaganje stručnog ispita pred ispitnom komisijom Ministarstva zdravlja.

Nakon položenog stručnog ispita doktor medicine obavezan je na daljnje specijalističko usavršavanje koje je određeno Pravilnikom o mjerilima za prijam specijalizanata. Ovim pravilnikom Ministarstvo zdravlja utvrđuje mjerila za prijam specijalizanata u zdravstvene ustanove te način njihova izbora. Na tribini su studenti završnih godina medicine postavljali dosta pitanja vezanih uz ovaj pravilnik te njegove moguće izmjene u budućnosti koje pozdravljaju. Naime, mnogi mladi liječnici medicine kažu da je upravo ovaj pravilnik netransparentan i podložan subjektivnom utjecaju povjerenstva koji obavlja razgovor s potencijalnim specijalizantima. Ministarstvo priprema novi Pravilnik u okviru kojega će se staviti naglasak na objektivne kriterije prilikom izbora specijalizanta te će se sukladno tome revidirati najviši broj bodova koje može dodijeliti Povjerenstvo na razgovoru.

A upravo o mladim liječnicima i njihovu ostanku u Hrvatskoj treba voditi najviše brige, naglasio je akademik Miličić na tribini. Naime, nažalost sve više mladih doktora medicine zbog lošijih uvjeta i nepoticajnog okruženja napušta Hrvatsku čime zemlja ostaje bez kvalitetnog liječničkog kadra.

Dobra je vijest da se, bez obzira na dugo školovanje i ponekad loše uvjete rada trenutno za jedno studentsko mjesto na zagrebačkom Medicinskom fakultetu natječu čak četiri studenta, mahom najboljih maturanata hrvatskih gimnazija.

Centar izvrsnosti Hrvatskog visokoobrazovnog sustava

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najveći je i najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj te obrazuje gotovo tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj i oko 80 posto doktora medicinskih znanosti u zemlji. Nedavno mu je dodijeljen status Centra izvrsnosti iz reproduktivne i regeneracijske medicine, na temelju stroge međunarodne recenzije, a od prije dvije godine nosi titulu hrvatskog centra izvrsnosti s Certifikatom za kvalitetu u Europskom visokoobrazovnom prostoru. Posljednje u nizu priznanja je prestižni Certifikat za internacionalizaciju i to za Studij medicine na engleskome jeziku čime je zagrebačka Medicina postala prvi, zasad i jedini fakultet u Europskoj uniji s takvim certifikatom iz područja Biomedicine.

Fakultet iznimno drži do studenata te potiče i financijski podupire njihove brojne aktivnosti. Studenti Fakulteta svake godine organiziraju dva međunarodna kongresa te su aktivni i preko brojnih studentskih športskih i humanitarnih i drugih sekcija. Predstavnik studenata ravnopravan je član Dekanskog kolegija pa na taj način studenti izravno sudjeluju u upravljanju Fakultetom i donošenju svih bitnih odluka.

Foto: Sandra Kežman, Medicinski fakultet

Leave a Reply