Otvoren 14. festival jednakih mogućnosti

Otvoren 14. festival jednakih mogućnosti

Na Trgu bana Josipa Jelačića, otvoren je 14. festival jednakih mogućnosti, koji se od 26. od 28. svibnja održava u organizaciji Društva tjelesnih invalida.

Otvorenju festivala prisustvovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Milan Ožegović, predsjednik zagrebačkog Društva tjelesnih invalida i Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih

– Nisu samo ova tri dana u znaku jednakih mogućnosti, mi zadnjih petnaest godina dajemo sve napore kako bi Zagreb bio grad jednakih mogućnosti. Pozivam sve građane da posjete ovaj festival i da uživaju u programu.- rekao je Milan Bandić.

Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima.

– Svake godine sa ovim Festival čini se jedan korak naprijed, 2006. godine imali smo samo 76 asistenata koje su pomagale osobama s invaliditetom, danas se taj broj popeo na 650 asistenata. Donesen je zakon o znakovnom jeziku, što znači da smo osigurali standard da osobe s invaliditetom koje trebaju tumača znakovnog jezika mogu tumača voditi sa sobom na bilo koje mjesto gdje im je on potreban. Predstavljen je i novi zakon o psima vodičima, po kojem se pas vodič neće moći izbaciti iz bilo koje ustanove, javnog prijevoza, bolnice, psi vodiči su školovani psi koji služe kao oči onima koji ne vide ili naprosto kao vodič osobama s potrebama.-  rekla je Milanka Opačić.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, dok u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 130 ciljanih volontera – studenata sa petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: HINA

Leave a Reply