Pogled u plavu za Plava krila

Pogled u plavu za Plava krila

Manifestacija Pogled u plavo  u sklopu svojih aktivnosti ove godine želi senzibilizirati javnost na jednu  izuzetno rijetku, tešku i neizlječivu bolest kao što je Plućna hipertenzija, u manifestaciju uključena je  Udruga oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila.

U manifestaciji Pogled u plavo sudjeluje Goran Čolak, svjetski i europski rekorder i prvak u ronjenju na dah, kao i svake godine tako i ove Pogled u plavu došao je podržati gradonačelnik Milan Bandić.

-Petu godinu za redom na Trgu bana Jelačića održava se ova manifestacija, građani mogu doći ovdje u bazenu , okušat se u ronjenu na dah i sa bocom, isto tako mogu razgledati izložbu fotografije Marjana Radovića, podvodnog fotografa. Svake godine manifestacija je vezena uz neku akciju ove godine pomažemo Udruzi oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila da upoznaju javnost o kakvom je bolesti riječ.- rekao je Goran Čolak, svjetski i europski rekorder i prvak u ronjenju na dah.

Cilj je senzibilizirati javnost za ovu izuzetno rijetku, tešku i neizlječivu bolesti, a članovima udruge pomoći u njihovoj dugotrajnoj borbi za dah i život.

-Živim za dan kada će se u bolnici Jordanovac oformiti tim koji će moći vršiti transplantaciju pluća, koja se sada radi u Austriji. Hvala svima koji su se uključili u ovu akciju pogotovo Goranu Čolaku na kojega smo jako ponosni i na njegove sjajne rezultate koje postiže u sportu kojim se bavi.- rekao je Milan Bandić.

-Plućna hipertenzija je vrlo rijetka bolest, ljudi često puta ne znaju da boluju od nje. Prema zadnjim informacijama koje smo dobili iz bolnice Jordanovac u Hrvtaskoj je 240 oboljelih, postoje lijekovi koji su učinkoviti samo je bitno da se na vrijeme prepozna bolest.- rekla Zdenka Bradač, predsjednica Udruge Plava Krila.

Plućna hipertenzija je povećan tlak u plućnoj cirkulaciji. Plućna hipertenzija dovodi do opterećenja desne klijetke i popuštanja desnog srca. Simptomi su: umor, disanje u naporu, povremeno pritisak u prsima i sinkopa. Dijagnoza se postavlja mjerenjem tlaka u plućnoj arteriji. Liječi se vazodilatatorima a, u odabranim uznapredovalim slučajevima, vrši se transplantacija pluća. Prognoza je općenito loša, pogotovu ako se sekundarni uzroka ne pronađe.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply