CKIM: Edukativne glazbene radionice Soundpainting i improvizacija

CKIM: Edukativne glazbene radionice Soundpainting i improvizacija

Članovi SO DO orkestra ovoga vikenda sudjelovati će na glazbeno edukativnoj radionici Soundpaintinga i improvizacija koja će se održati u CKIM-u. Riječ je o radionici u sklopu koje će polaznici imat priliku upoznati se sa soundpaintingom ( sound-zvuk, painting-slika), a koji je univerzalni muzički znakovni jezik i u sklopu kojeg raznim gestama istovremeno postajete i dirigenti i kompozitori.

U sklopu iste radionice polaznici će se upoznati i s osnovama improviziranja bilo u jazzu, modernoj, etno glazbi…, načinu improvizacije, formi, pravilima…

Voditelji radionice koja je organizirana za polaznike El Sistema programa su: Etienne Abelin -švicarski violinist i dirigent, suosnivač El Sisteme u Švicarskoj-Superar, član Lucerne festival orkestra, vođa drugih violina orkestra Mozart- Bologna, te Christoph Mallinger – studirao klasičnu i jazz violinu te gitaru na sveučilištu Anton Bruckner u Linzu, živio i radio u Barceloni kao asistent Oriol Sanu na sveučilištu ESMUC. Trenutno je predavač na pop akademiji u Beču, Superar u Beču ( El Sistema Beč i Zainteresirani za sudjelovanje u El Sistema programu pozvani su da posjete radionice koje će se održati u subotu 16. svibnja od 14 do 20 sati, te u nedjelju 17. svibnja od 10 do 15 sati.

Inače, Centar za kulturu i informacije Maksimir i Udruge SO – DO lani su započeli El Sistema djelatnost u Zagrebu. Cilj tog programa je socijalizacija mladih kroz glazbu, a orkestralno muziciranje sredstvo je koje predstavlja temelj pokretanja pozitivne društvene promjene.

Program El Sistema još od 1975. god. postoji u Venezueli i otvoren je svoj djeci koja to žele, a najvećim ga dijelom financira država. U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegova postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i Ricardo Luque, predsjednik Udruge SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.

Leave a Reply