Mađarski učenici hrvatskog podrijetla kod gradonačelnika

Mađarski učenici hrvatskog podrijetla kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi učenike hrvatske obrazovne ustanove HOŠIG iz Mađarske u pratnji ravnateljice Ane Gojtan i hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj Gordana Grlića Radmana te predstavnicu njihovih zagrebačkih domaćina, ravnateljicu VII. gimnazije Ljilju Vokić.

Učenici HOŠIG-a (Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom) iz Budimpešte u trodnevnom su posjetu glavnome hrvatskom gradu u sklopu školske suradnje sa zagrebačkom VII. gimnazijom, a večeras će u gradskom kazalištu Komedijaizvesti povijesni igrokaz Zajednička povijest Hrvata i Mađara.
Predstava prikazuje zajedničku, 800 godina dugu, povijest dva prijateljska naroda, rekla je ravnateljica Ana Gojtan istaknuvši kako HOŠIG već 20 godina brine o očuvanju hrvatskog jezika i kulture te o podizanju hrvatske samosvijesti u Mađarskoj. Ta kulturno – obrazovna ustanova djeluje kao kulturni most između dvije zemlje, a broji ukupno 220 učenika te 50-ak vrtićke djece hrvatskog podrijetla.

Ravnateljica VII. gimnazije Ljilja Vokić posebno je naglasila kako je Mađarska jedina zemlja u kojoj je rad hrvatskih obrazovnih institucija financiran od strane tamošnje vlade, a s njom se složio i veleposlanik Grlić Radman koji je pak istaknuo kako osobno svjedoči iznimnim prijateljskim odnosima dviju država.

Zaželivši gostima ugodan boravak u glavnom gradu, gradonačelnik Bandić pozvao ih je na ručak na jezero Bundek, a svim učenicima odlikašima poručio je da će Grad Zagreb za njih osigurati dva tjedna ljetovanja, kako bi ih potaknuo na daljnje povezivanje s domovinom. Poziv je dobio i sam gradonačelnik, i to na današnju predstavu, ali i za posjet hrvatskoj zajednici u Mađarskoj. Zagreb je europski multikulturalni, multikonfesionalni i multietnični grad, koji brine o svim svojim nacionalnim manjinama, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Tekst/Foto: Zagreb.hr

Leave a Reply