Svečanost prigodom 70. godišnjice oslobođenja Zagreba od nacifašizma

Svečanost prigodom 70. godišnjice oslobođenja Zagreba od nacifašizma

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Zagreba u petak je održana prigodna svečanost u znak sjećanja na 8. svibnja 1945. kad su partizanski borci 10. zagrebačkog korpusa oslobodili grad, kao i na brojne Zagrepčane koji su, sudjelujući u ratu i drugim oblicima otpora, poginuli ili su ubijeni u borbi protiv nacifašizma i režima Nezavisne države Hrvatske.

“Nakon nacifašističke okupacije 1941. nije se dogodio pokret otpora nego općenarodni ustanak”, rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin te dodao kako je Zagreb dao ogroman doprinos NOB-u jer je, od 220.000 njegovih građana, četvrtina sudjelovala u oružanoj borbi i drugim oblicima otpora.

Podsjetio je kako je u NDH fašistički režim terorom, masovnim strijeljanjima i vješanjima antifašista i rodoljuba nastojao zaplaštiti narod i držati ga u pokornosti. No, bez obzira na žrtve, Zagreb se nije dao pokoriti, dodao je.

Na prigodnoj svečanosti bili su partizanski borci Zagreba i Hrvatske te njihova izaslanstva iz Slovenije, Crne Gore i Srbije, a nazočni su pljeskom posebno pozdravili predstavnike ruskog saveza veterana koji su uručili priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Darinku Kosoru.

Bandić je podsjetio kako Grad Zagreb nosi naziv grada heroja iz Drugog svjetskog rata te naglasio da se danas treba prisjetiti dana pobjede građana nad fašizmom, završetka borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 26.000 Zagrepčana, kao i svih žrtava fašističkog terora. “Odajemo počast i prisjećamo se žrtava u Kerestincu, u Rakovom potoku, zatvora u Savskoj cesi i pogubljenih na Dotrščini gdje je stradalo 7000 Zagrepčana – ljevičara, intelektualaca, književnika, znanstvenika, profesora, studenata, radnika”, rekao je Bandić.

Želimo, dodao je, novim generacijama uputiti jasnu poruku: da se ne zaboravi i da se ne ponovi.

Predstavnik Mladih antifašista Aleksandar Dujmić uputio je pak oštre kritike sistemu u kojem se, kako je rekao, za naslijeđe antifašizma zalaže samo deklarativno.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da svi europski narodi baštine antifašizam, pa ga tako baštini i hrvatski narod. “Mislim da možemo biti ponosni što smo prije 70 godina bili dio pobjedničke antifašističke koalicije”, rekao je te naglasio da se moderna Hrvatska temelji na tome što smo bili dio te koalicije i na Domovinskom obrambenom ratu. “Nema dileme po tim pitanjima. Antifašizam nema veze ni sa jednom ideologijom. To je bio sve narodni pokret većine naroda i većine zemalja u svijetu protiv fašizma. Kad bi raspravljali o tome što znači biti protiv antifašizma, to znači biti fašist. Hrvatska i Zagreb sigurno su antifašistički orijentirani”, kazao je.

Gradonačelnik Bandić uručio je Medalje Grada Zagreba Ivanu Fumiću, Jurju Hrženjaku, Dragici Lovreković i Vinku Šunjari, a prigodni program uveličao je Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb “Lira”.

Zagrepčani će popodne moći sudjelovati i na Trnjanskim krijesovima na sjevernoj obali Save ispred kluba Močvara, na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u Zagreb. Na taj će se način, na 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba, obnoviti tradicija održavanja Trnjanskih krijesova, manifestacije koja se održavala od 1978. do kraja 80-ih, a koja je zadnjih 25 godina bila zaboravljena.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply