Klinci S Ribnjaka slave 30-godišnjicu postojanja

Klinci S Ribnjaka slave 30-godišnjicu postojanja

Klinci s Ribnjaka ove godine slave   30-godišnjica postojanja koju će uz promociju novog jubilarnog CD-a „Taxi za odrastanje“,  obilježiti slavljeničkim koncertom u Koncertnoj dvorani  Vatrolslava Lisinskog, 17. svibnja u 20.00 sati.

Možemo reći da Klinci uz orkestar Alana Bjelinskog i brojne goste iznenađenja  pripremaju pravi mali spektakl  koji se ne propušta.

Neposredno nakon koncerta, već 19. svibnja  Klinci s Ribnjaka kreću na   mini turneju u Skopje i Prištinu  u okviru ciklusa koncerata „Djeca Hrvatske djeci Europe“, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva vanjskih i europskih  poslova, te Ministarstva kulture.

Recenziju najnovijeg albuma „Taxi za odrastanje“ napisao je poznati glazbeni kritičar Dubravko Jagatić.

“Doista nije lako napisati recenziju albuma koji, zapravo, nema konkurenciju. Povrh toga, dječji zbor sa karijerom dugom 30 godina i sa preko 33 diskografska izdanja, stvarno ima iskustvo i znaju kako se stvara glazba za djecu. Glazba koju će svi rado zapjevati, fućkati, zapljeskati ali koja je jedna od težih glazbenih formi. Nije tu u pitanju glazbeni žanr niti kvaliteta izvedbe već umjetnost stvaranja jednostavnih melodija koje odmah ulaze u uho sa tekstovima koji su jasni i bliski djeci ali istovremeno zabavni odraslima i koji slušajući, ponovo postaju djeca.

Doć’ će opet neprimjetno

da ne budi moje snove

osvrnut’ ću se malko sjetno

Taxi za odrastanje se zove.

Sve to su Klinci s Ribnjaka uspjeli pokazati još jednom na novom albumu nazvanom ‘Taxi za odrastanje’. Voditeljica zbora Nensi Atanasov Premelč i njezin prvi suradnik Dubravko Fiolić uz neizostavnu podršku njezinog supruga ali i izvršnog producenta Ivana Premelča, ponovo su okupili vrhunsku ekipu najboljih hrvatskih glazbenika (Ante Gelo, Elvis Stanić, Borna Šercar, Olja Dešić, Henry Radanović, Predrag Martinjak, Davor Herceg, Jurica Leikauff…) i još jednom dokazali da nemaju konkurenciju. Svakako treba istaknuti činjenicu da su gotovo svi glazbenici (njih preko 20) svoj dio posla odradili bez naknade odnosno iz ljubavi prema dječjim pjesmama koji im je zasigurno bio i svojevrsni izazov.

11070002_730706533716553_6182779766357470625_oDeset pjesama koje komotno mogu pjevati i pop zvijezde i koje bi, sudeći po tim istim pjesmama, bili njihovi novi hitovi. Dakako, uz ipak nešto promijenjene tekstove. Međutim, baš ti tekstovi, uz već spomenute sjajno skladane pjesme, daju ovom albumu taj duh dječje nevinosti i nestašnosti. Te pjesme kroz koju odrastaju djeca su pune one iskrene, prve ljubavi koja se ponekad nalazi tek u slučajnom pogledu, druženju, igranju… U trenutku kada odjednom dolaze te lijepe i nepoznate emocije i leptirićima ispunjavaju malene trbuščiće. ‘Dobre prijateljice’, ‘Ljubav je slijepa’, ‘Da si sa mnom malo više’, ‘Ludo zaljubljen’, ‘Priča iz vrtića’ itd. Iako su u više navrata Klinci znali na svojim albumima ugostiti naše vrhunske pjevače i pjevačice (Oliver Dragojević, Jacques Houdek, Davor Gobac, Ivana Vrdoljak Vanna…), na albumu ‘Taxi za odrastanje’ svi solisti su djeca iz Klinaca s Ribnjaka. Možda upravo buduće zvijezde kojima su ovo prvi koraci u karijeri i koji ovom albumu daje još veću vrijednost. Drugim riječima, vrijednost kojoj je doista teško pronaći konkurenciju.” napisao je Dubravko Jagatić.

Dječji zbor «Klinci s Ribnjaka» najpoznatiji je, najcjenjeniji i najnagrađivaniji dječji zbor u Hrvatskoj. Djeluje već  30 godina, od 1985. godine.  Od samih početaka rada ovog zbora ideja vodilja bila je da članovi zbora i njihovi slušatelji (ne nužno samo djeca već i odrasli) nauče što je dobra glazba. Predani rad njihove voditeljice prof. Nensi Atanasov Premelč i cijele plejade «Klinaca» iz cijelog Zagreba i okolice podigla je razinu dječje pjesme na zavidan nivo.”

„Klinci s Ribnjaka“ su do danas :
* Objavili 35 diskografska izdanja (CD-a, DVD-a, video kasete i sl., za eminentne hrvatske izdavačke kuće Croatia Records, Orfej, Aquarius records, Dallas records).
* U osamnaest godina održavanja diskografske nagrade PORIN „Klinci“ su bili nominirani osamnaest puta od toga su dobili 12 PORINA u kategoriji za najbolji dječji album (to je ujedno i najveći broj PORINA što ih je osvojio jedan izvođač u istoj kategoriji
* Sudjelovali na svim većim festivalima diljem Hrvatske i u inozemstvu gdje su redovito osvajali nagrade.
* Održali veliki broj samostalnih koncerata kako u Zagrebu (KD Lisinski, Dom sportova, Cibona, HNK, Šalata, Dom HV i sl.) tako i van Zagreba (Šibenik, Rijeka, Zadar, Varaždin, Split, Poreč, Koprivnica, Mostar, Austrija, Slovenija itd.) pred brojnim posjetiteljima.
* Šest godina krstarili su morem u projektu „Brodom po Jadranu“ i pritom održali stotinjak koncerata.
* Sudjelovali u mnogobrojnim humanitarnim akcijama tijekom Domovinskog rata do danas (za pomoć djeci prognanika, dječjoj bolnici Srebrnjak, Klaićevoj, Petrovoj bolnici, pomoć djeci stradalih od Tsunamija i sl.).
* Ostvarili glazbenu suradnju s mnogim našim eminentnim glazbenicima, a neki od njih su:
OLIVER, NINA BADRIĆ, VANNA, ALAN BJELINSKI, MATIJA DEDIĆ, DAVOR GOBAC,
JACQUES HOUDEK, IVANA KINDL, CUBISMO, SOULFINGERSI, RICARDO LUQUE, MAJA VUČIĆ, ROBERT MAREKOVIĆ, GABI NOVAK, KSENIJA ERKER, NOVI FOSILI, MIROSLAV JIMMY STANIĆ i mnogi drugi.
* U 2006. i 2007. godini održali niz live koncerata u Splitu, Varaždinu, Zadru, Rijeci i Zagrebu (KD Lisinski, kino Europa) s orkestrom maestra Alana Bjelinskog.
* 2008. godine započeli su ciklus proljetnih koncerata “U GOSTIMA KOD KLINACA”. Na prvom koncertu ciklusa ugostili su dječji zbor “Cicibani” iz Karlovca.
* U 2009. godini izdali su album u suradnji s Ricadom Luque pod nazivom “Naše latino priče”. Promocija CD-a održana je u sklopu ciklusa koncerata “U GOSTIMA KOD KLINACA”.
* 2010 .godine izdaju cd/dvd povodom 25. godina rada pod nazivom “Četvrt stoljeća ” za koji su 2011. godine nagrađeni desetim Porinom. To je snimka live koncerta održanog povodom njihovog rođendana u sklopu ciklusa “U GOSTIMA KOD KLINACA”, a gostovali su : orkestar Alana Bjelinskog , EX Klinci, Oliver Dragojević, Davor Gobac, Soulfingersi, Ricardo Luque, Los Caballerosi, Bruna D Souza te Plesna škola Spin.
* U sklopu ciklusa “U GOSTIMA KOD KLINACA” 2011. godine ugostili su dječji festival “Neki novi klinci” s područja Novog Vinodolskog, Crikvenice i Bribira, a 2012. godine Jacquesa Houdeka.
* Krajem 2011. godine izdali su novi božićni cd “Dragi djede “. Na cd-u se nalaze najpopularnije domaće i strane božićne pjesme, knjižica s tekstovima pjesama te bonus cd s matricama.

CIKLUS KONCERATA „DJECA HRVATSKE DJECI EUROPE“

Klinci u Ljubljani „ Djeca Hrvatske djeci Europe“

  1. godine „Klinci s Ribnjaka“ započinju ciklus koncerata “DJECA HRVATSKE DJECI EUROPE” uz orkestar Alana Bjelinskog. Prvi takav koncert održan je u svibnju u Ljubljani pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Josipovića i predsjednika Türka, kao i svesrdnu pomoć gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Snimku koncerta u prepunoj dvorani „Šiška“ emitirale su HRT i TV Slovenija.

Klinci u Rimu – „ Djeca Hrvatske djeci Europe“

Nastavak projekta „Djeca Hrvatske djeci Europe“ 2012. godine nastavlja se u talijanskoj prijestolnici, Rimu. „Klinci s Ribnjaka“ uz orkestar Alana Bjelinskog nastupit će uživo 26. travnja 2012. godine u dvorani  „Petrassi“ u Auditorium Parco della musica u Rimu. Uz njih će se na rimskoj pozornici pojaviti i njihovi gosti, stalni suradnici zbora: Davor Gobac, Ricardo Luque, Jacques Houdek, Ksenija Erkeri Ex klinci s Ribnjaka. Voditeljica koncerta je Karmela Vukov Colić.

Koncert se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana te gradonačelnika obaju gradova, Milana Bandića i Gianni Alemanna.  To je, također, jedan od  događaja koji će se do ljeta održati u Rimu na osnovu sporazuma o prijateljstvu i suradnji gradova koji su potpisali gradonačelnici Gianni Alemanno i Milan Bandić. Sporazum između Rima i Zagreba omogućit će proširenje suradnje posebno na kulturnom i gospodarskom planu.

Projekt „Djeca Hrvatske djeci Europe“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Turistička zajednica grada Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo u Rimu.

U sklopu posjeta Rimu „Klinci s Ribnjaka“ 25.travnja odlaze u Vatikan, na audijenciju kod Svetog Oca pape Benedikta XVI.  

Koncert u Rimu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je koncertu dječjeg zbora Klinci s Ribnjaka u Auditorium Parco della musica – salla Petrassi u Rimu, koji se, u sklopu ciklusa Djeca Hrvatske djeci Europe održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske i Italije, Ive Josipovića i Giorgia Napolitana, te gradonačelnika Zagreba i Rima, Milana Bandića i Giannia Alemanna.
Nakon zajedničkog kićenja Božićne jelke s gradonačelnikom Alemannom, nedavnog potpisivanja Izjave o namjeri između Rima i Zagreba, manifestacije Hrvatski mozaik koja se upravo odvija u Rimu, večerašnji nastup nastup Klinaca s Ribnjaka gradonačelnik Bandić ocijenio je nastavkom odlične suradnje glavnih gradova Hrvatske i Italije.

Na dobro primljenom rimskom koncertu, uz orkestar Alana Bjelinskog i Klince s Ribnjaka, nastupili su njihovi gosti i stalni suradnici – Davor Gobac, Ricardo Luque, Jacques Houdek, Ksenija Erker i Ex klinci s Ribnjaka. Program je vodila Karmela Vukov Colić.

Atmosfera je bila veličanstvena , a publiku su posebno razgalile izvedbe talijanskih hitova koje su sa Klincima s Ribnjaka interpretirali Ksenija Erker i Jacques Houdek.

Podsjetimo, prvi koncert iz ciklusa koncerata Djeca Hrvatske djeci Europe održan je u svibnju prošle godine u Ljubljani, također pod visokim pokroviteljstvom predsjednika dviju država, te uz svesrdnu pomoć gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića

Klinci s Ribnjaka u Beču

Nakon Rima na redu je bio Beč. Naime,  30. studenog 2012. godine zbor je u Bečkoj vijećnici (Wiener Rathaus) na Rathausplatzu održao svoj treći u nizu koncerata u sklopu ove turneje.

U prepunoj dvorani svečane vijećnice Klinci su nastupili zajedno sa zborovima iz čitavog svijeta, a na repertoaru su bile isključivo prigodne božićne pjesme u sklopu manifestacije “Advent u Beču”. Za vrijeme boravka bili su i gosti Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču.

Posljednji koncert u skolopu projekta „Djeca Hrvatske djeci Europe“ Klinci s Ribnjaka održali su u Budimpešti 2013. godine.

Leave a Reply