ANKA MRAK TARITAŠ: Smeta nas nered u Zagrebu

ANKA MRAK TARITAŠ: Smeta nas nered u Zagrebu

HNS u srijedu je optužio Gradsku upravu da ne radi svoj posao te ustvrdio kako Grad Zagreb ne funkcionira i stagnira.

“Smatramo da Grad ne funkcionira, da stagnira i ne donosi odluke koje treba zbog kontinuiranih političkih kriza, ali i zbog aktualne pravne neriješene krize”, ustvrdila je na konferenciji za novinare članica Predsjedništva zagrebačkoga HNS-a i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Vedrana Gujić.

Izrazila je nadu da takva zavrzlama neće ponovno dovesti do toga “da se odluke donose netranparentno i da se ovisi o samovolji jedne osobe”.

Istaknula je da se, iako gradonačelnik i njegova zamjenica uvjeravaju sve da Grad funkcionira, određene teme kontinuirano vraćaju na dnevni red – od različitih pilot projekata i strategija o otpadu do GUP-a, različitih prometnih studija pa sve do ponovljenog dugovanja Cibone.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se na prijedlog odluke o izmjenama i dopunama GUP-a koji će se u četvrtak ponovno naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine s obrazloženjem da je potrebno šest do 12 mjeseci da se naprave određene podloge.

“Smeta nas nerad. Od prosincu 2013. kada je donesena odluka u kojoj je objašnjeno zašto se radi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP) pa do danas mogle su se raditi studije i analize prometnog rješenja Grada, što je tad naglašeno da je potrebno. To je sve u rukama stručnih tijela Grada. Mogle su se već napraviti stručne podloge i kvalitetna rješenje u GUP-u, provesti javna rasprava i donijeti GUP”, istaknula je Mrak Taritaš.

“Neprihvatljivo je da netko nakon godinu i pol kaže da nije napravio podloge, ali da će i dalje raditi GUP, bez podloga kakvo to prometno rješenje treba biti. To je kao da ja dođem kod projektanta i kažem mu da napravi kuću, a ne znam mu reći niti za koliko je ljudi kuća niti koliko katova želim”, naglasila je.

Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ustvrdio je da Gradska uprava ne funkcionira u gotovo svim svojim segmentima, pogotovo u segmentu prostornog planiranja, sporta i kulture. Smatra da se o svim problemima u tim segmentima treba razgovarati javno, a Gradsku upravu optužio je da ne radi svoj posao.

Ustvrdio je da je dokaz tome kako se funcionira u Zagrebu, tj. kako Gradska uprava ne radi svoj posao i to što pod točkama sjednice nema kampa na Sveticama i što gradski zastupnici o tome kako teku stvari vezano uz to, naglasio je, doznaju samo iz medija.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply