AKTI GRADONAČELNIKA: Nećemo srušiti ni jednu kuću ako postoji alternativno rješenje

AKTI GRADONAČELNIKA: Nećemo srušiti ni jednu kuću ako postoji alternativno rješenje

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u srijedu da se ni jedna bespravno sagrađena kuća u Zagrebu neće srušiti ako se može naći neko alternativno rješenje.

“Dok je ove Gradske uprave, s gradonačelnikom na čelu, ni jedna kuća u Zagrebu neće se srušiti, osim ako je izgrađena na vodonosniku, u Parku prirode Medvednica ili je usamljena na prometnom koridoru pa je cijena izgradnje nove kuće puno jeftinija od zaobilaženja koridora”, poručio je Bandić s konferencije za novinare.

Bandić je uvjeren da će većina zastupnika na sjednici Gradske skupštine u četvrtak podržati njegov prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.

Ocijenio je da bi svaka druga odluka bila protivna projektu legalizacije socijalne bespravne gradnje jer je tu, kako naglašava, riječ o ljudima koji nemaju rezervnog krova nad glavom, a ne o privatizaciji u kojoj su šverceri i tajkuni “već davno dobili ‘papire’ ili ovdje ili u nekoj drugoj općini ili gradu u Hrvatskoj”.

Prema Bandićevu prijedlogu, izbrisala bi se potreba određivanja izrade cjelovite programsko-prostorne studije rekonstrukcije i prometnog sustava središta Zagreba, a dodatno bi se preispitala mogućnost i kriteriji gradnje javnih garaža u Donjem gradu i javnih garaža općenito.

Bandić je također komentirao tvrdnje ministrice prostornog uređenja i graditeljstva Anke Mrak Taritaš da su još 2013. bili definirani razlozi za izmjene GUP-a poput legalizacije i gradskih projekata, a da će GUP tek sada ići na javnu raspravu i biti usvojen za šest mjeseci ili godinu dana, kao i zahtjeve tisuću građana Trnja, koji i dalje čekaju izmjene GUP-a kako bi legalizirali svoje kuće i stanove.

“Nismo savršeni. Nije bitno je li šest mjeseci ili godina nego da ne srušimo ni jednu kuću koju ne trebamo srušiti. To je i gradski i državni projekt i zajedno trebamo riješiti problem star 50 godina”, rekao je Bandić.

Zato je, kaže, povukao tu točku da bi i formalno stvorio pretpostavku da se to može realizirati. Podsjetio je da su u Zagrebu od 96.000 zahtjeva za legalizacijom bespravno sagrađenih objekata dosad riješili 60 posto. “Drago mi je da i tu možemo ubrati koju kunu”, dodao je.

Bandić je najavio da će za desetak dana Zagreb potpisati ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom o gradnji nogometnog kampa na Sveticama kako bi taj prijedlog mogao prije ljeta uputiti u skupštinsku proceduru.

Na upit novinara što je točno dogovorio na susretu s predstavnicima Kaptola, Bandić je rekao da su zajedno potpisali dokument prema kojem spor odnosno tužba Kaptola ide dalje.

“Po okončanju spora, ako Upravni sud odluči nama na štetu dat ćemo im zemlju ili pare, a ako nam odluči na korist – nećemo im dati ništa”, rekao je Bandić i dodao da ta priča nije ni trebala ići na Gradsku skupštinu. “Potpisali smo to da ne blokiramo investiciju”, dodao je.

Upitan koji su mu glavni projekti sada, nakon šest mjeseci njegova izbivanja iz Gradske uprave i boravka u zatvoru u Remetincu zbog istrage, naveo je kako su to prije svega besplatni udžbenici za zagrebačke srednjoškolce od školske godine 2016/2017., koje bi, tvrdi, imali i ove godine da je bio “u punoj funkciji”.

To su i Radnička cesta, Branimirova ulica, projektiranje rotora na Remetincu i žičare na Sljemenu, a pokušat će vidjeti i što je s Termama Zagreb i projektom Zagreb na Savi, jer je Beograd “prešišao” Zagreb, sa svojim projektom Beograd na vodi i stranim kapitalom.

Najavio je i odlazak na teren u Veliki potok, gdje se mora sanirati klizište. “Neki rade iz kabineta. To su oni koji su mandat dobili na foru, šarm i obećanja. Ja nisam taj, iako imam šarma”, kazao je Bandić.

Poručio je čelnicima Zagrebačkog holdinga kako očekuje da ovih dana odustanu od svojih “besramno visokih” menadžerskih ugovora.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply