Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Registar u Zagrebu

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Registar u Zagrebu

U srijedu, 06. svibnja, od 18 do 20 sati, u prostorijama Hrvatskog Akademskog Jedriličarskog Kluba Dobro more (Ulica Zvonimira Rihtmana 2) u Zagrebu održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ovu akciju upisa u Registar Zaklada organizira na inicijativu članova kluba.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 48.147 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 47 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply