GRADSKA SKUPŠTINA: Jednoglasno za podmirenje duga Kliničkoj bolnici Sveti Duh

GRADSKA SKUPŠTINA: Jednoglasno za podmirenje duga Kliničkoj bolnici  Sveti Duh

Prijedlog zaključka o podmirenju dugovanja Kliničke bolnice „Sveti Duh“, s obzirom da je  Klinička bolnica “Sveti Duh” u vlasništvu Grada Zagreba i on će sanirati dug bolnice koji je nastao zbog lošeg naputka resornog Ministarstva, prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

– Godišnji iznos ugovoren s HZZO-om nije bio dostatan niti za mjesečne plaće djelatnika-rekla je Mirna Šitum.

– Zbog takvog naputka Ministarstva zdravstva naći će se uskoro i Klinika za psihijatriju Vrapće koji je sve do prošle godine poslovao pozitivno, a prošlu godinu završio je sa gubitkom.- rekao je Ivan Ćelić.

Izračunom razlika naknada za godišnje odmore za razdoblje od 9/2012. do 10/2014. utvrđeno je da je za isplatu prava radnicima sukladno odredbama Zakona o radu i odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te tumačenjem Zajedničkog povjerenstva za tumačenje kolektivnog ugovora od 19. ožujka, 8. listopada i 13. listopada 2014. potrebno osigurati ukupno 4.828.907,52 kuna, od čega se na isplate bruto razlike naknade odnosi 4.120.228,26 kuna, a 708.679,26 kuna na troškove doprinosa na plaće po važećoj stopi od 17,2%, Grad Zagreb će u cijelosti podmiriti nastali dug.

-Ovdje se radi o jednoj potpuno jasnoj stvari, očito je donesen jedan naputak totalno nezakonit. Htio bi osnažiti ljude iz Svetog Duha da se odvaže i da tuže Ministarstvu i da će sigurno dobiti presudu u svoju korist.- rekao je Vladimir Ferdelji.

– Nije bitno tko će platiti nastali dug, poanta priče da je odluka nezakonita.- rekla je Ljubica Matijević Vrsaljko.

Šesta točka dnevnog reda također se odnosila na Kliničku bolnicu „Sveti Duh“, i isplatu odštete obitelji koja trinaest godina vodi spor sa bolnicom zbog smrti rodilje Dragice Ivankić i njezinog djeteta 2002. temeljem sklapanja izvan sudske nagodbe ta bolnica mora suprugu i djeci, isplatiti 2,8 milijuna kuna. Prijedlog je isto jednoglasno prošao na Gradskoj skupštini.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply