Zagreb sudjeluje u gradskom biciklističkom natjecanju

Zagreb sudjeluje u gradskom biciklističkom natjecanju

U Gradskoj upravi predstavljen je projekt The European Cycling Challenge, koje će se u Zagrebu održavati od 1. do 31. svibnja s ciljem smanjenja prisutnosti CO2 u gradovima i motiviranja što većeg broja građana na ekološke načine kretanja gradom.

-Bilo bi dobro da ovakvim projektom što više potaknemo ljude da koriste bicikl kao svoje prevozno sredstvo, a manje automobile. Drago mi je da smo uveli brojače za bicikle isto tako mi je drago da ima što više parkinga za bicikle. Mi smo po pitanju biciklizma napravili puno i u budućnosti, ćemo napraviti još.- rekao je Milan Bandić.

The European Cycling Challenge je gradsko biciklističko natjecanje, u kojem se građani pridružuju timu svog grada, prate svoje vožnje biciklom na Cycling365 aplikaciji i natječu se s ostalim europskim gradovima.

-Osnovni cilj natjecanja je da se što više ljudi osvijesti da se koriste biciklom. Pojedinac kada se vozi biciklom nema taj osjećaj da je doprinio zaštiti okoliša i kada vi stavite podatak koliko je ušteđeno CO2 vožnjom bicikla, onda vidite koliko je to dobro. Ono što se traži od sudionika da skinu aplikaciju i da registriraju svoje vožnje i samim time kao pojedinci i kao članovi tima dobit će osjećaj koliko je dobro napravio i uštedio tonu ili četiri kile CO2, za svoj grad, Europu ,planet u cjelini. Želja nam je kroz taj projekt osvijestiti kod svih sudionika u prometu, toleranciju, kulturu i  sigurnost.- rekla je Darinka Jug, Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvu.

U projekt uključen je HAK, Nextibke, udruge Sigurnost u prometu i Moj bicikl, Turistička zajednica Grada Zagreba i Francuski institut.

Završno događanje programa je Urban bike piknik, koji će se održati na Zrinjevcu, 13. lipnja, a na kojem će prisustvovati svi partneri programa kao i građani-članovi tima, uz Grad Zagreb u utrci sudjeluje i Dubrovnik.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply