DARINKO KOSOR: “treba poticati one medije koji dnevno prate događanja u Gradu Zagrebu”

DARINKO KOSOR: “treba poticati one medije koji dnevno prate događanja u Gradu Zagrebu”

– Došli smo u Skupštinu za zahtjevom i prijedlogom da se poboljšaju uvjeti raspisivanja natječaja za internet portale, da se uvede reda, kako bi se za razliku od proteklih godina kad se raspisivao natječaj sredinom godine za tekuću godinu. Tražimo da se ubuduće organizira natječaj krajem godine za slijedeću godinu, te da se pokuša uvesti bolja kontrola i nadzor natječaja za portale na način da se u povjerenstvo stavi vanjski član iz Hrvatskog novinarskog društva koji bi nadzirao provedbu natječaja. – rekla je zamjenica predsjednika Zbora internet novinara HND-a Marja Čolak nakon održanog sastanka predstavnika Zbora internet novinara HND-a s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba, potpredsjednicima Skupštine i gradskim zastuppnicima.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor u Staroj gradskoj vijećnici održao je sastanak s predstavnicima Zbora internet novinara HND-a i kandidatima za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva. Od kandidata za predsjednika HND-a sastanku su prisustvovali Ana Raić Knežević, Saša Leković i Nikola Kristić. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Vesna Sudar, potpredsjednici Davor Bernardić i Andrija Mikulić, te zastupnici u Skupštini Grgo Jelinić, Mario Župan, Dominik Etlinger, Tomislav Stojak, Vedrana Gujić, Alen Ostojić i Zvane Brumnić.

– Mi tražimo da  se kontroliraju troškovi, odnosno za što se troše dobivena sredstva, jesu li plaćeni novinari koji rade na tim medijima. Sad se kontrola radi tako što se šalju linkovi za radio i TV emisije i linkovi objava na portalima. Mi smo predložili na današnjem sastanku da nadziru kako se troše sredstva, da li novinari dobivaju plaće za svoj rad. – rekao je predsjednik Zbora Tomislav Galović.

Ova tema je zasigurno zanimljiva i svim ostalim lokalnim medijima, radio postajama i televizijama, ali internet portali u Gradu Zagrebu dobivaju najmanje sredstava u odnosu na ostale medije jer se za portale odvaja oko 1,5 milijuna kuna, dok se za radija i televizije izdvaja oko 13,5 milijuna kuna.

Grad Zagreb po preporuci Vijeća europske unije daje lokalnim medijima kao pomoć u njihovom radu i kao poticaj da prate i teme od gradskog značaja, a koje nisu komercijalno isplative. Lokalne radio postaje i televizije dobivaju 90 posto tih subvencija. Predstavnici Zbora tražili su i da se subvencije koje se izdvajaju za internet portale povise na barem 20 posto. To je još uvijek dvostruko manje koliko dobivaju radio postaje i televizijske postaje kojih pak ima puno manje nego što ima internet portala koji primaju subvencije iz gradskog proračuna. No, to nije glavni problem s kojim su suočeni internet novinari, ali i novinari iz televizijskih i radio postaja koje djeluju na prostoru Grada Zagreba. Glavni problem je što se natječaji za te subvencije već zadnjih nekoliko godina raspisuju u drugoj polovici tekuće godine za koje se medijske kuće obvezuju pratiti gradska događanja.

– Prvo bi želio dati podršku novom Zboru internet novinara pri novinarskom društvu, a pozdravljam i kandidate za predsjednika HND-a koji su došli zajedno u delegaciji. Hrvatsko novinarsko društvo ima sad izbornu skupštinu i važno je tko je novo vodstvo Društva jer sve što se u Zagrebu i u Hrvatskoj događa pratimo preko medija i važno je da ta udruga bude neovisna i da ima dobro vodstvo i da mediji prenose objektivne informacije i to je bitno nama koji se bavimo politikom. Na sastanku su bili svi potpredsjednici Skupštine osim jednoga koji je opravdano odsutan i predstavnici svih  klubova zastupnika.  Ovo je jedan od rijetkih sastanaka gdje smo se u jako velikom broju našli i gdje smo svi bili zainteresirani za ovu temu. Došli smo do nekoliko načelnih zaključaka. Prvo da nije normalno da se natječaji rade sredinom godine, treba ih početi raditi krajem godine za iduću godinu, a završiti ih donošenjem proračuna i određivanjem financijskih stavaka u proračunu, znači na početku tekuće godine, kako bi televizije, radija i portali koji će dobiti sredstva iz gradskog proračuna znali s čim raspolažu i da dobivaju sredstva iz mjeseca u mjesec. Ako se natječaj objavi polovicom godine onda se sredstva dobivaju u zadnjoj trećini godine i nitko ne može planirati svoje poslovanje niti isplaćivati plaće novinarima. Ako netko zna kakvi su to problemi, to znate vi! Bez obzira što smo imali sastanak s portalima, mi kao Grad Zagreb i Skupština Grada Zagreba želimo imati dobru suradnju sa svim medijima koji nas prate i radijima i televizijama i želimo da ona sredstva koja će Grad Zagreb u budućnosti predviđati za tu podjelu i poticanju rada lokalnih medija budu pravedno raspoređena. Prvi kriterij koji su svi klubovi istaknuli i tu imamo zajedničko mišljenje da Nama je važno da se sva događanja u Gradu Zagrebu budu dobro praćena. Mi smo dosada imali neke medije koja su dobivala sredstva iz proračuna, a nisu pratila događanja u Gradu Zagrebu i to je nešto što moramo ispraviti. Prvo su rokovi za natječaj, drugo da se potiču mediji koji stvarno prate događanja u Gradu Zagrebu i treće da se objedini natječaj! – rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor nakon održanog sastanka s predstavnicima Zbora internet novinara HND-a.

U posljednje četiri godine Grad Zagreb je imao dva natječaja za medije, jedan je bio natječaj koji je raspisao Ured Gradonačelnika Grada Zagreba, a drugi  natječaj koji je imala Skupština.  Svi klubovi zastupnika Skupštine su suglasni da se objedini natječaj i kako ne postoji potreba za dva natječaja te da se sredstva pravedno dijele. Nakon sastanka svi prisutni su se složili da povjerenstvo za dodjelu sredstava bude osnovano od svih predstavnika klubova zastupnika i da im se pridruži i član kojega će delegirati Hrvatsko novinarsko društvo!

– Pozdravljam inicijativu i prijedlog dijela Hrvatskog novinarskog društva i kandidate i ovo je inicijativa hvale vrijedna. Ono što je bitno, razgovarali smo o jednom pojmu koji se zove transparentnost, to je ključ cijelog problema. Kad dođemo do kriterija po kojem će se dodjeljivati sredstva, onda više neće biti trčkaranja za predstavnicima nekih institucija nego će svi imati priliku reći ono što zaista zaslužuje pažnju vas novinara. Svakako smo dogovorili da natječaj ide u drugoj polovici godine, negdje na jesen kako bi se početkom slijedeće godine moglo startati. Drago mi je da je kako vi novinari volite reći, došlo do naknadne pameti, i da će se ipak ići na usvajanje onog prijedloga Kluba HDZ-a sa svojim koalicijskim parterima da se to povjerenstvo proširi. Transparentnost je osnova svega, ne vidim razloga zašto bi bila tri člana, neka ih bude 5 ili 7, neka sve bude transparentno. Utvrdit ćemo sve kriterije koji su potrebiti i onaj kontrolni mehanizam koliko je to u našoj mogućnosti vezan za trošenje sredstava koji se dodjeljuju. Najgore je da sredstva dobiju portali i ostali mediji koji ne prate politiku u Gradu Zagrebu. Zalažemo se za objektivnost i transparentnost. – zaključio je podpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

 

Leave a Reply