CeKaTe: Zagreb šeće u sklopu akcije Jane’s Walk

CeKaTe: Zagreb šeće u sklopu akcije Jane’s Walk

Centar za kulturu Trešnjevka ovogodišnji je koordinator čak pet šetinji koje će se održati u sklopu akcije Jane’s Walk, a u kojoj sudjeluje 135 gradova iz 27 zemalja sa šest kontinenata!

U sklopu te akcije svi su pozvani na šetnje od kojih je prva organizirana 24. travnja, a riječ je o šetnji nazvanoj –  Od Bookse do Trga Europe. Svi zainteresirani šetači pozivaju se na sastanak ispred knjižare Bookse, Martićeva ulica, u 18h. Šetnja započinje potragom za tragovima nakadašnjeg biskupskog vrta, nastavlja se po brdima, uključuje lociranje lokacije jednoga od najstarijih zagrebačkih mostova, a završava na najnovijem gradskom trgu! Šetnju će voditi  Saša Šimpraga.

Prva u nizu zagrebačkih šetnji dio je akcije Jane’s Walk, a riječ je o šetnjama koje su  besplatne i lokalno organizirane s ciljem da se  ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u  svojim kvartovima. Za razliku od klasično vođenih šetnji  ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu, mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavatelj kraja u kojem živi!

Neprofitna organizacija Jane’s Walk ima sjedište u Torontu i koordinira šetnje diljem zemaljske kugle te organizira Jane’s Walk Festival koji se ove godine održava od 1. do 3. svibnja. Ipak, zagrebačke šetnje neće se, i zbog Praznika rada odvijati na te datume već u dane prije i poslije njega. Pogledajte cijelu “šetačku ponudu” koja vam se nudi tijekom travnja i svibnja i odaberite što vam se najviše sviđa.

RASPORED ŠETNJI:

24.04.2015., Od Bookse do Trga Europe, sastanak ispred knjižare Bookse, Martićeva ulica, u 18h, voditelj Saša Šimpraga.

08.05.2015., Knežija i Srednjaci: od sela preko predgrađa do grada, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj Vanja Radovanović

08.05.2015., Leafy Zagreb – urban wilderness rediscovered (šetnja na engleskom jeziku), sastanak na Britanskom trgu u 18h, voditeljice Iva Silla i Andrea Pisac

08.05.2015., Krug po Maksimiru, sastanak ispred Centar za kulturu Maksimir u 18h, Švarcova ulica, voditeljica Anita Končar.

08.05. 2015, Šetnja Podsusedom, sastanak na Podsusedskom trgu u 18h, voditeljica Andreja Kolić.

Napomena: Sve šetnje se odvijaju bez obzira na vremenske uvjete!

Foto: Mario ĆUŽĆ/ZNA.HR

Leave a Reply