Akcija “Vlak je uvijek brži” na obnovljenom željezničko – cestovnom prijelazu Osiječka

Akcija “Vlak je uvijek brži” na obnovljenom željezničko – cestovnom prijelazu Osiječka

 U organizaciji HŽ Infrastrukture, na obnovljenom željezničko – cestovnom prijelazu Osiječka – Nova Branimirova, održana je preventivno – edukativna akcija “Vlak je uvijek brži”.

– Ovaj prijelaz je uređen i poboljšani su sredstva osiguranja u  sklopu remonta Dugo Selo-Borongaj za koji je ukupno utrošeno 230 milijuna kuna, a za modernizaciju ovog željezničko – cestovnog prijelaza utrošeno je 600 tisuća kuna. Ugradila smo četiri nova  led svjetlosna signala, zvučne signala i dva polubranika, kao i staze za pješake i sintetičko popločenje prijelaza. Već prvih dana puštanja prijelaza u promet imali smo dva loma polubranika. Inicirani tim pojavama odlučili smo da je nužno održati ovu akciju čiji je cilj educirati vozače vezano za ponašanje u prometu kada je riječ o susretu automobila i vlaka. Vlak uvijek ima prednost i njegov je zaustavni put od 500 do 1500 metara. U cijeloj Hrvatskoj je otvoreno 20 željezničko – cestovnih prijelaza,  a za slijedeću godinu osigurali smo sredstva za njih još 50. To je negdje trošak po željezničko – cestovnom prijelazu od 1 milijun kuna, što opreme, što građevinski radovi. Slijedeći željezničko – cestovni prijelaz je Štefanovečka koji bi se trebao završiti kroz nekih mjesec dana. – izjavila je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša.

Provođenjem akcije „Vlak je uvijek brži“ HŽ Infrastruktura nastoji dodatno utjecati na osvještavanje svih sudionika u prometu prilikom prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza te na obavezno poštivanje prometne signalizacije kako bi se izbjegle tragične posljedice. Za onih sat vremena što smo bili na obnovljenom željezničko – cestovnom prijelazu Osiječka – Nova Branimirova nekoliko mladih   i bisiklista je prešlo prijelaz za vrijeme dok je zvučni i svjetlosni signal najavljivao nailazak vlaka, a polubranici su bili spušteni.  Vlak je uvijek brži, imajte to na umu kad prelazite preko željezničko – cestovnog prijelaza!!!

 

Tekst:Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply