Noć knjige 23. travnja u 180 gradova

Noć knjige 23. travnja u 180 gradova

Manifestacija “Noć knjige 2015.” održat će se u četvrtak 23. travnja s rekordnih više od tisuću programa i akcija koje su za ljubitelje knjige i pisane riječi pripremile kulturne ustanove u više od 180 hrvatskih gradova i mjesta.

Glazbeno-poetske večeri, jutra poezije, noćne pričaonice, super-talent showovi i mini-šišmiš čajanke u knjižnicama, samo su neki od programa manifestacije kojom će se četvrtu godinu za redom diljem Hrvatske obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Akcija, kojoj je cilj kroz prepoznavanje i afirmaciju novih prostora i načina čitanja i druženja s pisanom riječi knjigu približiti i učiniti dostupnom što većem broju čitatelja, ove je godine proširena nizom inovativnih sadržaja i suradnji.

U sklopu manifestacije održavat će se čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, Bookcrossing, projekcije filmova itd.

I ove se godine u manifestaciju uključilo desetak vrtića te 115 škola, a u druženjima s autorima, predstavljanjima knjiga i raznim programima za književne sladokusce sudjelovat će brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti – javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

I ove godine, manifestaciji se priključio velik broj institucija, muzeja, fakulteta, instituta, među kojima Državni hidrometeorološki zavod, Institut javnog zdravlja Andrija Štampar, Arheološki muzej, Goethe institut, Institut za etnologiju i folkloristiku, Tehnički muzej, Muzej grada Trogira, Zajednica Makedonaca u Hrvatskoj i brojni drugi.

“Čini se da je Noć knjige iskoračila u svijet pokazujući da se o knjizi moće i mora govoriti svugdje”, napomenula je Zvonarek.

Sudionici su pripremili i brojne prodajne akcije i popuste knjiga u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske, organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i slične pogodnosti.

U Noći knjige održat će se i finale natjecanja gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

Manifestacija ima potporu Hrvatske radio televizije, na čijim će se programima prenositi ekranizacije poznatih književnih predložaka te radijska čitanja književnih djela.

Organizatori čitave akcije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Odjel za UNESCO pri tom ministarstvu, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply