Predstavljeni gradovi kandidati za Europsku prijestolnicu kulture

Predstavljeni gradovi kandidati za Europsku prijestolnicu kulture

Povodom završetka roka za predaju kandidature na natječaj za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, u Muzeju Mimara, Berislav Šipuš, zamjenik ministra kulture, objavio  imena gradova koji su  predali kandidaturu na natječaj, a gradonačelnici i predstavnici gradova kandidata, predstavili su dio kandidature i natječajne dokumentacije svoga grada za naslov Europske prijestolnice kulture!

Hrvatski  gradovi kandidati za Europsku prijestolnicu kulture su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.

Titula Europske prijestolnice kulture jedna je od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi kojom se promiče njeno kulturno bogatstvo i raznolikost, a gradovi nositelji tog naslova imaju opipljivu kulturnu, ekonomsku i društvenu korist.

-Drago mi je da danas, nakon službenog zatvaranja prijavnog roka, mogu potvrditi doista veliki broj hrvatskih gradova koji su se prihvatili ovog zahtjevnog zadatka i odlučili krenuti u utrku za prestižni naslov Europske prijestolnice kulture. S ponosom pozdravljam devet hrvatskih gradova koji ulaze u prvi krug natjecanja, a to su abecednim redom: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb.- rekao je Berislav Šipuš.

Prilika je to da odabrani gradovi pokažu Europi i svijetu svoju kulturno-povijesnu baštinu i kulturni život grada, te da povećaju kulturnu, socijalnu i gospodarsku vitalnost grada, ali i da izmijene perspektivu i način na koji ga svijet gleda.

-Želim čestita svim gradovima koji su se kandidirali. Posjetio sam mnoge gradove u zadnjih petnaest godina koji su bili prijestolnice  kulture, na žalost niti jedan nije bio glavni grad, tako ja u naprijed čestitam onome gradu koji će biti pobjednik, jer mislim da Zagreb to neće biti. Želio bi reći samo još jednu rečenicu, svaki grad koji je istaknuo kandidaturu već je sada prijestolnica kulture, jer svojom baštinom i bogatom kulturnom ponudom, ne zaostaje za niti jednim Europskim gradom. – rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply