Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta – Jom Hašoa

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta – Jom Hašoa

Središnjim komemorativnim skupom na Židovskom groblju na Mirogoju kod skulpture “Mojsije” polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Vijence  su kod spomenika “Mojsiju”, položili,  predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Stipe Mesić,  bivši predsjednik RH, u ime hrvatske Vlade vijenac je položio Orsat Miljenić, ministar pravosuđa , izaslanstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predvođeno Vitom Turšićem, ravnateljem  Savjetničkog vijeća predsjednice, veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman i brojni predstavnici vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Čitanjem imena ubijenih Židova  u koncentracijskom logoru Jadovno istaknuta je velika bol i gubitak koji je proživljen u svim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Dugo se vremena činilo da je holokaust pretežno židovska preokupacija. Tek je konferencija o holokaustu u Stockholmu 2000. godine potvrdila da se Holokaust tiče cijeloga svijeta, a osobite Europe i otvorila novu stranicu o tumačenju i edukacije. Ove godine dva događaja povezanu sa holokaustom ponovo okupljaju svjetsku političku elitu odgovornu za budućnost svijeta, prvi je memorijalna ceremonija održana u povodu 70. obljetnice oslobođenja Auschwitza, a drugi će se dogoditi za koji dan uz spomen na završetak drugog Svjetskog rata. Na pobjedu antifašizma nad nacizmom i fašizmom. Oba događaja potvrđuju etička načela koja sadrži poruka holokausta i vrijednosti antifašističke pobijede i borbe na kojim se temelji današnji svijet, a i današnja Europa. Isto tako vjerujem i naša Republika Hrvatska. – rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Republici hrvatskoj.

Molitvu u spomen na žrtve predvodio je glavni rabin Židovske općine Zagreb  Luciano Moše Prelević.

Također na današnji dan deseci tisuća mladih Židova i nežidova diljem svijeta vrše memorijalnu službu u Auschwitzu, koja je postala poznata kao Marš živih, u inat smrtonosnim marševima tijekom Holokausta, prošle godine na današnji dan  u Maršu živih sudjelovalo je 50-ak studenata s Fakulteta političkih znanost predvođeni Brankom Lustigom i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply