Projekt Urbani vrtovi ide dalje

Projekt  Urbani vrtovi ide dalje

Treću godinu zaredom projekt Urbani vrtovi ide dalje, prateći svjetske trendove uzgajanja hrane u gradskim središtima, projekt je izašao izvan metropole i uspješno se širi Hrvatskom, a u Zagrebu 21. travnja biti će dostupna još jedna lokacija u Svetoj Klari.

Povodom te nove lokacije održana je konferencija za novinare u prostoru kultne pivnice Pivane, konferenciji su prisustvovali Vesna Kusin zamjenica gradonačelnika, Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Vesna Židovec, profesorica na Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta, Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnja i Saša Ivaci, korisnik Gradskog vrta.

-Projekt Urbani vrtovi projekt je koji se provodi već treću godinu za redom, dok se projekt koji je pokrenuo Grad Zagreb pod imenom Gradski vrtovi provodi od travnja mjeseca prošle godine. Taj projekt daje mogućnost građanima da uzmu u zakup na dvije godine parcelu koju će obrađivati i tako stvoriti jedan mali zeleni kutak u gradu kao što je Zagreb. Ovo je zapravo i jedan od svjetskih trendova, akcija je proširena na projekt Urbani vrtovi, u kojem sudjeluju određeni sponzori, u ovom slučaju su to radio Kaj, 24 sata, Grad Zagreb i mnogi drugi.- rekla je Vesna Kusin.

Uz uređenje društvene zone Gradskog vrta Sveta Klara u kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, slijedeća lokacija na kojoj će biti 180 parcela je na Borovju, natječaj traje do sutra 16. travnja.

-Trenutno je otvoren natječaj za parcele na Borovju, očekujemo da će se svih 180 parcela naći svog vlasnika. Tražimo nove površine, a jedna od tih biti će u Mandlovoj ulici, čeka se još suglasnost nadležnih ureda i nadam se da ćemo tamo imati uskoro nove vrtne parcele. U Gradu Zagrebu teško je naći velike vrtne parcele koje imaju riješene imovinsko pravne odnose i sa odgovarajućom infrastrukturu i na kraju da vrt bude što dulje u vlasništvu onoga koji ga obrađuje.- rekao je Emil Tuk.

– Korisnik sam Gradskog vrta u Stenjevcu, od kraja travnja prošle godine, život moje obitelji od tada se totalno promijenio, jedemo fino zdravo povrće , a moj san o vrtlarstvu napokon se ostvario.- rekao je Saša Ivaci, korisnik Gradskog vrta.

Projekt su došle podržati i velike ljubiteljice zdravog i organsko proizvedenog povrća Marija Husar, Ivana Banfić i Marija Borić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply