U subotu velika akcija čišćenja „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“.

U subotu velika akcija čišćenja „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“.

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ i ove godine pridružila se velikoj akciji čišćenja „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“.

Zelena čistka provodi se po četvrti put u Hrvatskoj i dio je akcije World Cleanup 2012. i globalnog pokreta Let’s do it! u koju se do sada uključilo 112 zemalja.

– U subotu 18. travnja 2015. godine Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ uz Grad Zagreb – (Ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, brojne udruge kao što su Gelender, HGSS, lovačko društvo „Ponikve“, lokalno stanovništvo, Šumariju Zagreb, Hrvatsko šumarsko društvo, planinarska društva i nadamo se što veći broj građana Zagreba) će na nekoliko lokacija čistiti šume Medvednice.- poručili su iz Javne ustanove “Park prirode Medvednica”.

U registru divljih odlagališta prijavljeno je nekoliko lokacija iz Parka prirode; po prvi puta se velika akcija čišćenja odvija na istočnom dijelu Medvednice – Planina Donja, korita potoka Vukov dol i Kašina, kamenolom Vukov dol i potok prema Gorščici, te na jugozapadnom dijelu Parka duž Zelene magistrale i u kamenolomu Bizek te Vila Rebar).

– Cilj je očistiti nabrojane lokacije od kojih su neke najposjećenijih dijelova Parka i, ne manje važno, utjecati na svijest javnosti i naših posjetitelja.- rekli su iz Javne ustanove “Park priroda  Medvednica”.

Osim Medvednice čistit će se divlji deponiji na području cijelog Zagreba. Prijavljene su dvije lokacije u Blatu ispod savskih nasipa, područje ispod mosta Mladosti, dio naselja Špansko, izletnička staza iznad Lukšića, planinarska staza broj 24 zajedno sa potokom i šumom u okolini, Jankomir (ribnjak i šumica), Brestovačka cesta (šuma), Kozjak (mali šumarak u naselju), Jadranski most.

Sve lokacije mogu se vidjeti na Facebook stranici Zelene Čistke, a također informacije možete dobiti na e-mail zagrebjd@gmail.com .

– Ujedno pozivamo sve građane koji nisu u mogućnosti doći na jednu od navedenih lokacija neka se taj dan posvete čišćenju najbližeg okoliša i svojim primjerom pokažu kako se odgovorno odnosi prema okolišu i prirodi.

Broj volontera iz dana u dan raste, točan broj znat će se nakon akcije. Prijavljuju se škole i vrtići koji također sudjeluju uređivanjem okoliša škola i vrtića. Tako akcija dobiva onu edukativnu crtu koja je vrlo bitna. Odgajamo generacije koje će se odgovorno odnositi prema svojoj okolini!

Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, Park prirode Medvednicu, Grad Zagreb i planet Zemlju da nam se pridruže 18. travnja 2015. na velikoj akciji čišćenja „Zelena čistka!“. – pozvali su građane iz Javne ustanove “Park prirode Medvednica”

Foto:Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply