HSLS GRADA ZAGREBA: Zašto se moralo ukinuti noćno dežurstvo ljekarne na Kustošiji nakon 50 godina?

HSLS GRADA ZAGREBA: Zašto se moralo ukinuti noćno dežurstvo ljekarne na Kustošiji nakon 50 godina?

HSLS Grada Zagreba na tiskovnoj konferenciji koju su održali ispred ljekarne na Kustošiji  rekli su kako nemaju razumjevanja da se noćno dežurstvo koje je radilo proteklih 50 godina ukida preko noći!

– Iako preko 150 000 stanovnika  kao i brojni pacijenati bolnice Sveti Duh, Klaićeva i Vinogradska gravitiraju prema ovoj ljekarni , nakon 50 godina Zagrebački holding ukida  noćno dežurstvo ljekarne na Kustošiji.  ¨Je li uistinu moralo tako?¨  rekli su zagrebački HSLS-ovci.

Na prošloj sjednici Gradske skupštine  Grada Zagreba gradski zastupnik HSLS-a  Alen Ostojić postavio je zastupničko pitanje o istinitosti navoda o najavi  ukidanja noćnog dežurstva  u ljekarni u Kustošiji, koje postoji posljednjih 50 godina, uz zamolbu ako do ukidanja iz poslovnih razloga mora doći, da se to ne čini „preko noći“!

Zamjenice gradonačelnika gđe. Sandra Švaljek odgovorila mu je da  se  razmatra mogućnost prilagodbe radnog vremena do 24 sata. Ipak,  u srijedu 8.4.2015. Upravno vijeće Gradskih ljekarni donijelo odluku o ukidanju noćnog dežurstva, kao i novog radnog vremena ljekarne do 20 sati.

– HSLS ima razumijevanje za činjenicu da noćno dežurstvo Gradskim ljekarnama radi trošak od 50.000,00 kuna na mjesečnoj razini, ali HSLS nema razumijevanja da se noćno dežurstvo koje je radilo proteklih 50 godina ukida preko noći, bez da se razmotre sve mogućnosti. Građani zaslužuju najavu ukidanja noćnog dežurstva kroz  jedan prijelazni period radnog vremena od 7 do 24 sata. U interesu građana mogla se i još uvijek može pokrenuti inicijativa promjene nacionalnog zakonodavstva kroz ostvarivanje  opcije gdje se za vrijeme dežurstva u noćnim satima doplaćuje npr. 5 kuna na cijenu lijeka i dr.- izjavili su na konferenciji za medije.

 

Razlozi za novi udar na kvalitetu života  naših sugrađana poglavito zapadnog djela grada pronađen je u ekonomskim razlozima.  Iako su trgovačka društva usmjerena na ostvarivanje profita, zagrebačke Gradske ljekarne su  javni servis koji bi trebao djelovati kao dodatna vrijednost u 24-satnoj dostupnosti primarne zaštitu.  Zagrebački holding u čijem sastavu djeluju Gradske ljekarne, o čemu bi također trebalo razmisliti, prije svega trebao bi olakšavati  javne potrebe građana  Zagreba.

– Nažalost Zagrebački holding  djeluje prema građanima isključivo kao puniocima svog  proračuna. To  je nažalost. najbolje vidljivo u dostupnosti vodovodne i kanalizacijske mreže građanima Črnomerca. Iako se većina građevina nalazi u prvoj građevinskoj zoni   te su u naplati pristojbi  građani Črnomerca izjednačeni s centrom grada, komunalan usluga Holdinga ne zadovoljava još ni osnovne potrebe. Sada će se, preko  odluke Upravnog vijeća Gradskih ljekarni  smanjiti i kvaliteta  zdrastvenog standarda. Kako neželimo daljnje zakidanje sugrađana Črnomerca HSLS će  među građanima pokrenuti peticiju prikupljanja potpisa da Ljekarna u Kustošiji radi do 24 sata kako je i obećano, što je u interesu građana i kvalitete života svih 150000 stanovnika Črnomerca, Stenjevca i Podsused- Vrapča.- istakli su zagrebački HSLS-ovci.

Leave a Reply