Turistički obilazak Gornjogradskih coprnica

Turistički obilazak Gornjogradskih coprnica

Poseban obilazak povodom Jurjeva održat će se u petak 24.4.2015. godine. Ukoliko ste nestrpljivi i želite se što prije zabaviti uz coprničke priče i djela, dođite na obilazak ove subote 11.4. u 19:30.

Gornjogradske coprnice projekt je kulturno turističkog obilaska grada u kojem se spajaju vjerovanja o vješticama, stvarnim praksama i povijesnim događajima koji stoje u njihovoj pozadini. Obilazak govori i o progonima vještica, ali ipak ćete slušati više o sastojcima čarobnih napitaka, posjetiti jedan “coprnički zanat” i moći zatražiti samo Vama prigodan recept za bolje sutra. U tijeku obilaska zavirite u skrivene kutke grada i saznajte koje usluge vještica su bile najtraženije, upoznajte se s vjerovanjima o tome kako se od vještica zaštiti ili koja mjesta izbjeći ako ih ne želite susresti.

Gornjogradske coprnice odlučile su ove godine organizirati poseban obilazak povodom Jurjeva i posvetiti ga slavlju buđenja pravog proljeća, svjetlosti i vatre. Amerikanci slave Noć vještica, u njemačkoj i nordijskoj kulturi Valpurgina noć pripada vješticama, a u hrvatskim predajama vještice su prisvojile Jurjevo. Iako taj datum nije izričito vezan uz vještice, upravo tada održava se najveće spravišće (okupljanje vještica) i pun je “luft” vještica stoga valja biti na oprezu. Iz priča doznajemo kako su vještice izazivale razne nepodopštine i kojekve magijske neugodnost toga dana. Mnogi bi dočekali sljedeće jutro ili bi ih pronašli tek nakon par dana bez da su se ičega sjećali. Što su to točno coprnice radile ispričati ćemo vam na obilasku! Ispričat ćemo Vam također i o jednom od najvažnijih datuma u vještičjem kalendaru – Valpurginoj noći i Belteine. Zvuči zloglasno, no nije tako strašno, kao i uvijek, poučno je i zabavno!

Više o obilasku, početku, cijenama i akcijama, pogledajte na www.zgc.hr

Obilazak vodi kostimirana licencirana vodičica, a coprnica povjesničarka zadužena je za glavne interaktivne elemente.

Cijena je magičnih 111 kn, djeca do 16 godina plaćaju 88 kn. Djeca do sedam godina sudjeluju gratis. Prijave obvezne, broj mjesta ograničen.

Leave a Reply