Cibona obilježila 30 godina od osvajanja prvog Kupa prvaka

Cibona obilježila 30 godina od osvajanja prvog Kupa prvaka

Prije početka utakmice 3. kola Lige za prvaka protiv Šibenika, Cibona je obilježila 30 godina od osvajanja prvog Kupa prvaka Europe kada je u atenskom finalu pobijedila Real Madrid 87-78.

Dan kada je Cibona prvi put zasjela na europski tron upisan je zlatnim slovima u povijest hrvatskog sporta i u sjećanja Ciboninih navijača. Bio je to prvi naslov europskog klupskog prvaka za hrvatsku košarku, a isto je ponovila Cibona i sljedeće godine kada je u Budimpešti pobijedila Žalgiris.

Momčad Cibone u Ateni, predvođenu trenerom Mirkom Novoselom, činili su Andro Knego, Mihovil Nakić, Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Zoran Čutura, Dražen Petrović, Branko Vukićević, Sven Ušić, Ivo Nakić i Franjo Arapović.

Navijačima je trofej pobjednika tadašnjeg Kupa prvaka predstavio Andro Knego, tadašnji kapetan momčadi, a potom je vodstvo kluba ‘slavljenicima’ uručilo prigodne poklon pakete. Uslijedilo je i fotografiranje trenera i igrača ‘zlatne generacije’.

Junak Cibonine pobjede u Ateni bio je Dražen Petrović koji je utakmicu završio sa 36 koševa. Blistao je i Zoran Čutura koji je zabio 16 koševa bez promašaja iz igre. Aleksandar Petrović je također ubacio 16 koševa, dok je Mihovil Nakić imao 11 skokova i čak osam blokada uz sedam koševa i tri ukradene lopte. Real su predvodili Wayne Robinson sa 24 i Juan Manuel Lopez Iturriaga sa 13 koševa.

Cibona je te sezone dobila Real i u obje utakmice polufinalne skupine. U zagrebačkom Domu sportova je pred 10.000 gledatelja slavila 99-90 uz 44 koša Dražena Petrovića, 22 koša Andre Knege i 17 koševa Ace Petrovića, dok je u Madridu pobijedila 89-87 uz 35 Draženovih koševa. ‘Vukovi’ su tako u jednoj sezoni tri puta ‘rušili’ veliki Real, a Dražen im je u te tri utakmice zabio 115 koševa.

Cibona je u utakmici za prvaka porazila Šibenik 84-73. Cibonu su do pobjede protiv Šibenika predvodili Ivan Sirišćević sa 22, te Dominik Mavra i Marko Jagodić Kuridža sa po 12 koševa, dok su u suparničkim redovima najefikasniji bili Ljubo Šamadan sa 21 i Zoran Vrkić sa 16 koševa.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply