Sjećanja Krležinih suvremenika

Sjećanja Krležinih suvremenika

Velimir Visković u razgovoru s Goranom Matovićem

U četvrtak 9. travnja u 19 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, voditelja Centra Miroslav Krleža, pokreće se novi program pod naslovom Sjećanje Krležinih suvremenika.

Ciklus Sjećanja otvara ugledni krležolog Velimir Visković, trajno zaokupljen Krležinim opusom.

Bio je glavni urednik trosveščane Enciklopedije Krležijane, glavni urednik novog izdanja Djela Miroslava Krleže: napisao je stotinjak eseja, rasprava i članaka o Krleži. Autor je knjiga: Krležološki fragmenti i Sukob na ljevici. Organizirao je nekoliko simpozija o njegovom djelu… Književni kritičar i leksikograf Velimir Visković zaposlen je od 1976.u Leksikografskom zavodu.

Bio je Krležin suradnik u drugom izdanju Enciklopedije Jugoslavije te ga je susretao u Zavodu i u njegovu domu na Gvozdu.

Preko Sjećanja Krležinih suvremenika namjeravamo ostvariti dijalog s velikim piscem i njegovim djelom.

Živi svjedoci u autentičnom prostoru Krležinog doma pred publikom oživljavaju sjećanja na susrete s velikim piscem. Program snimamo kao trajni dokument o Krleži i njegovim suvremenicima.

Krleža pripada prošlosti ali i budućnosti. On je most što veže svjetove i vremena pa kao takav može biti orijentir, mjera i kriterij našeg trajanja na ovom prostoru. Nakon Viskovića u program Sjećanja sudjeluju: Bora Ćosić, Georgij Paro, Zlatko Bourek, Željko Senečić, Ivo Štivičić, Rade Šerbedžija…

Program se organizira uz potporu Grada Zagreba, Muzeja grada Zagreba, Centra Miroslav Krleža, Memorijalnog prostora Miroslav i Bela Krleža i Teatra poezije.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply