Kardinal Josip Bozanić predvodio vazmeno bdijenje u zagrebačkoj katedrali

Kardinal Josip Bozanić predvodio vazmeno bdijenje u zagrebačkoj katedrali

„Po starodrevnoj predaji ovo je noć bdijenja i čekanja Gospodina, kada vjernici, prema evanđeoskoj opomeni, drže u rukama zapaljene svjetiljke, poput ljudi koji čekaju Gospodinov povratak, da ih kada dođe zateče budne te ih posadi za svoj stol“, rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći obrede Vazmenoga bdijenja, 4. travnja, u zagrebačkoj prvostolnici.

Isusovo uskrsnuće je temelj kršćanske vjere, istaknuo je Kardinal, te podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. da je u uskrsnuću dosegnuta jedna nova mogućnost ljudskoga postojanja koja sve zanima i otvara budućnosti, novu vrstu budućnosti za sve ljude.

Uskrs je središte naše vjere, smatra Kardinal, jer Isus, Očev vječni Sin, sa svojim uskrsnućem objavljuje da čovjek, povijest i svemir nisu određeni kako bi završili u ništavilu, nego da uskrsnu na novi život. Upravo nam ova sveta noć, nastavio je, poručuje da ne budemo daleko od Boga, da ne živimo kao da Boga nema, nego da živimo zajedništvo s Bogom, oslonjeni na Isusa Krista. Ova sveta noć Kristova uskrsnuća daje nam svjetlo zapaljeno iskrom ljubavi koju Golgota nije mogla utrnuti. Svijet je obasjan novim sjajem, a nama su darovane oči vjere – završio je svoju homiliju kardinal Bozanić.

Prije završetka bdijenja, Kardinal je zahvalio kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendarima Prvostolne crkve u Zagrebu za zauzetost u ispovijedanju tijekom korizmenog vremena u zagrebačkoj katedrali. Poručio je vjernicima da je uvijek dobro imati na umu riječi pape Franje o Bogu koji se nikada ne umara dijeleći milosrđe. Nikad se ne umorite u traženju Božjeg milosrđa. To je i poruka ovog svetog trodnevlja – zaključio je Kardinal.

Kardinal Bozanić će na Uskrs u zagrebačkoj katedrali predvoditi svečano uskrsno euharistijsko slavlje, s početkom u 10 sati.

Tekst/Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Leave a Reply