DAVOR BERNARDIĆ: Dobili smo dopis da se odluka o podjeli Zagrebačkog holdinga povlači

DAVOR BERNARDIĆ: Dobili smo dopis da se odluka o podjeli Zagrebačkog holdinga povlači

Zagrebački SDPputem priopćenjaobavijestio je javnost kako je stigao dopis na adrese gradskih zastupnika da Zagrebački holding nije uspio ishoditi suglasnost zapromjene pase odlukao podijeli Holdinga povlači. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zagrebački SDP osuđuje nesmotrenost i nepažnju Gradske uprave, predsjednika gradske skupštine, Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga  prilikom izdvajanja podružnica ZET, Robni terminali, Vladimir Nazor i Veletržnice.

Podsjećamo, dana 30. travnja 2014.godine Uprava društva krenula je u podjelu i izdvajanje podružnica. 1. srpnja prijedlog je predan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zagrebački SDP kontinuirano je u više navrata upozoravao kako je za izdvajanje podružnica potrebno izraditi plan i analizu kako bi znali što točno Grad Zagreb, Zagrebački holding i građani dobivaju izdvajanjem podružnica. Također smo upozoravali na potencijalni problem ne davanja suglasnosti imatelja obveznica čiju je suglasnost potrebno ishoditi za sve statusne promjene.

Nažalost, danas je vidljivo kako smo bili u pravu. Naime, na adrese gradskih zastupnika danas je stigao dopis da Holding nije uspio ishoditi suglasnost za statusne promjene te da se odluka o podjeli društva povlači.

Neprihvatljivo je da su gradski zastupnici tek danas, na veliki četvrtak, obaviješteni o tome iako je Nadzorni odbor Holdinga o tome obaviješten još 19. prosinca prošle godine, a Privremena upraviteljica je o tome obavijestila Gradski ured za gospodarstvo 4. ožujka. “Ako se vodstvo Grada i Holdinga ovako nemarno ponaša prema instituciji Gradske skupštine i zastupnicima, kako se tek ponašaju prema građanima i predstavnicima medija koji traže informacije. To je nedopustivo.” izjavio je potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Također, u dopisu se spominje “Plan podjele”, unatoč kontinuiranim traženjima da se takav plan i analiza koja mu je prethodila predstave zastupnicima i zainteresiranoj javnosti, uvijek smo dobivali negativan odgovor.

Na 7. sjednici, održanoj 24. ožujka 2013. godine na kojoj se od Skupštine tražila prethodna suglasnost za izdvajanje podružnica, Gradska organizacija SDP-a predložila je Zaključak(u prilogu) kojim se traži izrada ekonomske i financijske analize poslovanja ZGH s prijedlozima za stabilizaciju poslovanja, kvalitetnije upravljanje, racionalizaciju i kontrolu svih troškova te povećanje produktivnosti. Nažalost, nije bilo razumijevanja za prijedlog i zaključak je odbijen. Danas je očito da je izrada takve analize bila i više nego potrebno. “Da je tada taj zaključak prihvaćen, danas sigurno nebi bili dovedeni u ovakvu neugodnu situaciju. ” izjavio je Bernardić.

Važne odluke poput pitanja poput davanja suglasnosti Upravi Holdinga za pokretanje postupka statusnih promjena podjele društva ne smiju se opravdavati samo govoreći da je to najbolje rješenje. Mnogi su bez obrazloženja provodili ono što su smatrali da je najbolje po principu improvizacije pa smo danas u neraskidivom gordijskom čvoru dugova koje ćemo morati platiti. Statusne promjene pokušale su se raditi bez ekonomskih i financijskih analiza i strategije razvoja Zagrebačkog holdinga koje trebaju biti kvalitetna podloga za odlučivanje o razvoju i osiguravanju budućeg stabilnog poslovanja.

I dalje vjerujemo da je potrebno izraditi potrebne analize poslovanja s prijedlozima za stabilizaciju poslovanja, kvalitetnije upravljanje, racionalizaciju i kontrolu svih troškova uz povećanje produktivnosti te da temeljem takve analize Uprava mora izraditi strategiju razvoja ZGH s procjenama i mogućim procesima restrukturiranja djelatnosti i reorganizacije poslovnih jedinica.

Naglašavali smo i da uspješno restrukturiranje javnog gradskog poduzeća ne može biti svedeno samo na rezanje troškova kao što je primjer u Zagrebu nego na kreiranje novih proizvoda i usluga što povećava prihode te predložili da Holding postane distributer električne energije kroz poduzeće Energo Zagreb što bi mu svakako poboljšalo prihodovnu stranu. Niti taj prijedlog nije naišao na pladno tlo. Isto je bilo i prilikom inzistiranja na izradi plana povećanja prihoda.

Konstantno smo upozoravali na problem nepovlačenja sredstava iz fondova Europske unije, nije se pokrenulo ništa.

“Danas smo svjedoci bezuspješnog pokušaja razdvajanja podružnica, bez ikakvog plana, riskirajući penale koji ce platiti građani, kao muhe bez glave i daleko od očiju javnosti. Nadamo se da će naši kvalitetni prijedlozi konačno naići na plodno tlo. Ako je riječ o zakašnjeloj prvoaprilskoj šali, Zagrebu nije smiješno.” zaključio je Bernardić.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply