Zagrebparking obilježava 50. obljetnicu

Zagrebparking obilježava 50. obljetnicu

Zagrebparking 1. travnja obilježava 50 godina rada i poslovanja, a tim je povodim u utorak u “Mimari” proslavljena obljetnica te podružnice Zagrebačkog holdinga, koja se bavi organizacijom prometa u mirovanju i pridonosi funkcioniranju gradskoga života.

Podružnica ZG holdinga, Zagrebparking, pravni je slijedbenik tvrtke “Centar” koja se pružanjem usluga parkiranja bavila od svog osnutka, 1. travnja 1965. godine. Ta je tvrtka u Zagrebparking preimenovana 1993., a od 2. siječnja 2007. posluje kao jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga.

“Podružnica je kao tvrtka ‘Centar’ osnovana 1. travnja 1965., i od tada u suradnji s gradom organizira parkiranje i pronalazi rješenja za promet u mirovanju. Zagrebparking danas raspolaže s 30.512 parkirališnih mjesta i 2.407 parkirališnih mjesta u sedam javnih garaža”, rekla je voditeljica Zagrebparkinga Ana Preost.

Istaknula je da Zagrebparking posluje pozitivno te da cijene zasad neće podizati.

Poseban naglasak stavlja se na razvoj i inovacije, a za podizanje kvalitete usluga uvode nove i moderne usluge.

U travnju prošle godine uveli su mogućnost kupnje elektroničke parkirališne karte na kioscima, a u siječnju ove godine pretplatnu parkirališnu kartu, popularno zvanu naljepnica za parkiranje, počeli su izdavati isključivo u nematerijaliziranom obliku.

Nematerijalizirane karte automatski su vidljive u sustavu kontrole i naplate parkiranja m-parking.

Zagrebparking je u veljači ove godine uveo portal za kupnju parkirališnih karata putem vlastite internet stranice te do kraja ove godine očekuju više od 50 posto korisnika.

Preost je podsjetila da se SMS aplikacija koristi u velikoj većini zemalja, pa vjeruje da će biti i daljnjih interesa za nju.

Na novinarsko pitanje ima li oprosta kod grešaka prilikom pisanja SMS poruka, odgovorila je kako na žalost do sada nije bilo oprosta, jer po Pravilniku ne smiju opraštati aplikaciju.

“Zalažemo se za koncept zelenih parkirališta i e-mobilnost. U suradnji s gradom Zagrebom potičemo korištenje hibridnih i električnih automobila, kojima osiguravamo mjesto u javnim garažama po cijeni upola nižoj nego za ostala vozila”, naglasila je Preost.

Ocijenila je kako je parkiranje problem 21. stoljeća, a razlog je što postoji veliki nesrazmjer između parkirališne potražnje i raspoloživih parkirališta.

Trend porasta broja osobnih automobila parkiranje čini jednim od ključnih pitanja kvalitete života u svim velikim gradovima svijeta te je bez odgovarajuće brige o parkiranju otežana mogućnost upravljanja gradovima, istaknula je Preost. Zahvalila je svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Zagrebparkinga koji su svojim znanjem i stručnošću pridonijeli njegovu razvoju.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor čestitao je Ani Preost što Zagrebparking posluju pozitivno i što ostvaruju dobit, dodavši kako se nada da neće dizati cijene za građane.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply