Upisi zagrebačkih prvašića 11.,12. i 13. lipnja

Upisi zagrebačkih prvašića 11.,12. i 13. lipnja

Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2015/2016 u Zagrebu bit će 11. 12. i 13 lipnja, a prije toga svi roditelji čija će djeca od jeseni krenuti u jednu od 108 zagrebačkih osnovnih škola trebaju djecu prijaviti nadležnom liječniku škole koju će dijete pohađati kako bi dobili upute i točno vrijeme za liječnički pregled.

Pregled djece prije upisa obvezan je radi utvrđivanja njihova psihofizičkog stanja, a provest će ga stručno povjerenstvo osnovne škole u koju će se dijete upisati, odnosno škole kojoj pripada prema upisnom području – objavio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Za liječnički pregled roditelji djece dužni su se osobno javiti u školsku ambulantu prema adresi prebivališta kako bi preuzeli uputnice i dogovorili termine pregleda. Nakon liječničkog pregleda budući školarci će obaviti i razgovore s pedagozima ili psiholozima u školama. Detaljne upute komu se i u koje vrijeme javiti, te raspored pregleda prema pojedinim gradskim četvrtima roditelji mogu pronaći na oglasnoj ploči Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, oglasnim pločama svih područnih ureda gradske uprave, pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu, osnovnim školama, predškolskim ustanovama te na internetskoj stranici Grada Zagreba: www.zagreb.hr.

Većina osnovnih škola objavila je sve potrebne informacije i na svojim web stranicama.

U slučaju da dijete ne može doći na pregled u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, o tome do 30. svibnja treba obavijestiti stručno povjerenstvo škole, kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme. Kao i svake godine, i ove će se u prvi razred moći upisati djeca koja će do 1. travnja navršiti šest godina.

Za dijete koje po tom kriteriju nije školski obveznik, a do kraja 2015. godine navršit će šest godina, roditelj ili skrbnik može najkasnije do kraja ožujka podnijeti zahtjev za uvrštavanje djeteta u popis školskih obveznika. Službenik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u područnom uredu izdat će uvjerenje temeljem kojega dijete može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja prije upisa u školu. Za dijete koje je bilo uključeno u predškolski program roditelj dostavlja, osim zahtjeva za prijevremeni upis, i mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta.

Upisi će se obavljati u osnovnoj školi prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta, odnosno upisnog područja kojem dijete pripada, a koje je u skladu s mrežom osnovnih škola na području Grada Zagreba, stoji u uputama Gradskog ureda za obrazovanje.

Na dane upisa roditelj ili skrbnik djeteta treba predočiti školi Mišljenje stručnog povjerenstva o utvrđenom psihofizičkom stanju djeteta prije upisa te Rješenje kojim se odobrava prijevremeni upis djeteta u I. razred.

Pojedinačne obavijesti o upisu mogu se dobiti u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Zagreb, Ilica 25 ili na broj telefona 6100-478.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply