PRIOPĆENJE: Zagrebačka nadbiskupija u zamjenu za Svetice traži zemljišta za izgradnju crkvi

PRIOPĆENJE: Zagrebačka nadbiskupija u zamjenu za Svetice traži zemljišta za izgradnju crkvi

Zagrebačka nadbiskupija, odnosno Nadbiskupski duhovni stol izdao je priopćenje kojim odgovara na medijske natpise u kojima se navodi kako je Zagrebačka nadbiskupija glavna kočnica za izgradnju nogometnog kampa Svetice jer traži povrat zemljišta. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Budući da su se u medijima pojavili razni prilozi u kojima su iznesene tvrdnje o tome da o Zagrebačkoj nadbiskupiji ovisi izgradnja sportskih objekata na Sveticama u Zagrebu te da je Nadbiskupija zapreka za ostvarenje toga projekta, u vezi s time izjavljujemo sljedeće:

Zagrebačka je nadbiskupija tijekom povijesti s posebnom osjetljivošću podupirala, a to čini i danas te će činiti i ubuduće, razne djelatnosti koje su bile na korist građana grada Zagreba, pa i spomenutog projekta.

Stoga nam je žao da do sada o cijelome projektu na Sveticama Grad Zagreb nije razgovarao sa Zagrebačkom nadbiskupijom, nego se sada na neprimjeren način Nadbiskupiju nastoji uvući u taj proces, prozivajući je kao krivca, premda je Grad Zagreb već duže vrijeme bio dobro upoznat s imovinsko-pravnim odnosima glede toga pitanja. Ovime ujedno pozivamo sve na poštivanje zakona i pravednosti.

Govoreći o konkretnome slučaju, Zagrebačka nadbiskupija spremna je odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Grad Zagreb – poštujući zakonske propise – u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom te crkve na Kajzerici. S problemima glede zemljišta za nove crkve u tim gradskim naseljima upoznati su mjerodavni u upravi Grada Zagreba. Važno je istaknuti da Zagrebačka nadbiskupija to ne traži radi postizanja nekoga profita, nego radi potrebe građana i vjernika Grada Zagreba, kako bi se tamošnji vjernici koji sada nemaju svoga prostora mogli okupljati na liturgijska slavlja, te da bi župne zajednice mogle djelovati na dobro vjernika i cjelokupne društvene zajednice.

Čim nam bude dostavljeno pisano jamstvo od strane Grada Zagreba kojim se vjernicima i građanima spomenutih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija će dostaviti traženo očitovanje Gradu Zagrebu.”

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply