U Komediji premijerno izveden “Skup” Marina Držića

U Komediji premijerno izveden “Skup” Marina Držića

Najnovija scenska interpretacija komedije “Skup” hrvatskog renesansnog književnika Marina Držića, premijerno izvedena u petak navečer u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji u režiji Nine Kleflin, zabavna je komedija zabune o umijeću življenja u svijetu punom neizvjesnosti.

Iako napisano davne 1555., jedno od Držićevih najpoznatijih djela i danas je aktualno – svjetonazor renesansnog čovjeka, njegov odnos prema materijalnim dobrima, ljubavi, starosti i mladosti lako se preslikava na modernog čovjeka izgubljenog u labirintima imperativa suvremenog društva.

Radnja je smještena u Dubrovnik u Držićevo doba, a u središtu priče je Skup, stari škrtac koji, nakon što nađe posudu s blagom, bez obzira na bogatstvo koje je pronašao odlučuje nastaviti živjeti siromašno. Njegove su karakterne osobine temelj komike čitave radnje a odlično ih je interpretirao Damir Lončar, koji je za duhovitu izvedbu od publike dobio snažni aplauz i ovacije.

Skup je pod velikim pritiskom i stalno misli kako ga netko uhodi da mu ukrade blago. Ima kćer Adrijanu (Vanda Winter), djevojku koja je zrela za udaju, a za koju ne želi dati miraz pa blago odlučuje sakriti kako nitko ne bi uvidio njegovo bogatstvo.

Središnju temu patološke škrtosti s jedne i sumanute želje za uživanjem u blagu s druge strane Držić je u toj komediji pretvorio u duhovitu filozofsku raspravu o pristupu životu.

Govoreći o temama koje se nisu nimalo izmijenile do današnjih dana, on izruguje lakomost, gramzivost i želju za stjecanjem, raskrinkava mračnu moć novca koji kvari ljude i potiče u njima njihove najgore osobine.

Na malom dubrovačkom trgu okruženom trojim vratima – crkve i dviju kuća – živopisni Držićevi likovi upadaju u istovremeno i smiješne i žalosne situacije, realne i pomaknute, s brojnim komičnim zapletima tipične komedije zabune.

Predstavu otvara lik satira (Goran Malus), mitskog bića koje najavljuje radnju i predstavlja glumačku družinu koju još čine Vanja Ćirić, Ana Kraljević, Sanja Marin, Davor Svedružić, Slaven Španović, Ivan Magud, Ivan Čuić i Adam Končić.

Iako se bavi mračnim temama, ta komedija nije mračna – njezin je završetak slavlje ljubavi i radosti života u kojemu ljubav mladih pobjeđuje sebičnost starih, optimizam budućnosti poražava prošlost, a vjera i poštenje odnose trijumf nad ispraznim bogatstvom.

Kleflin potpisuje i dramaturšku obradu, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban a autor glazbe Tomislav Babić.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Ines NOVKOVIĆ/Gradsko kazalište Komedija

Leave a Reply