Održan koncert Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina

Održan koncert Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina

Humanitarni koncert Zagrebačke filharmonije za Zakladu Ana Rukavina pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka održan je u subotu pred mnogobrojnom publikom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Zagrebačka filharmonija izvela je u uvodu Suitu br. 1 Peer Gynt Edvarda Griega, potom joj se u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog pridružila solistica Susanna Yoko Henkel, a koncert je zaključen kantatom Aleksandar Nevski Sergeja Prokofjeva u kojoj je nastupio i Akademski zbor I.G. Kovačić te mezzosopranistica Jelena Kordić, umjesto najavljene Dubravke Šeparović Mušović.

Violinistica Susanna Yoko Henkel prvi je put nastupila u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Umjetnička je ravnateljica Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe, predaje u Koelnu i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Za violinistički koncert koji je izvela u subotu, prethodno je osvojila uglednu diskografsku nagradu Echo Klassik 2011. godine.

Koncert je održan u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja.

Održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je i nazočila koncertu, te uz podršku Grada Zagreba.

Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je radu Zaklade Ana Rukavina i razvoju Banke krvi iz pupkovine, koja jedina služi kao izravni transplantat matičnih stanica.

Dosadašnjim djelovanjem Zaklade omogućene su 44 transplantacije darivatelja iz hrvatskog Registra za pacijente u Hrvatskoj i inozemstvu, čime je oboljelima i njihovim obiteljima darovana nova nada i prilika za život. Od 150 građana, koliko ih je bilo upisano na početku rada Zaklade, danas je taj broj povećan na 47.606 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

Leave a Reply