Dan narcisa: u prodaji narcisa sudjelovala i predsjednica Grabar Kitarović

Dan narcisa: u prodaji narcisa sudjelovala i predsjednica Grabar Kitarović

Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu u organizaciji Udruge Europa Donna, a u prigodnoj prodaji narcisa za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, sudjelovala je i predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, te ministar zdravlja Siniša Varga.

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no ta zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena.

“Hrvatska je po pojavnosti raka dojke u rangu europskih zemalja jer sve zemlje imaju podjednaku incidenciju raka dojke. Na pojavu raka ne možemo utjecati, ali na prevenciju i smanjenje smrtnosti, što je najvažniji cilj, možemo”, istaknula je predsjednica Europe Donne Vesna Ramljak.

Danom narcisa, koji se obilježava 19. godinu, nastoji se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se pridružila članicama udruge Europa Donna u prodaju narcisa, poželjela je svim ženama koje se bore s rakom dojke da što prije povrate svoje zdravlje, a svim građanima da paze na zdravlje i da ga cijene.

Pozvala je žene da redovito rade samopreglede dojki te da se odazivaju na mamografske preglede.

Ministar zdravlja Siniša Varga upozorio je kako je glavni uzrok smrti kod žena s rakom dojke upravo kasno otkriće bolesti pa su od iznimne važnosti prevencija i rano otkrivanje bolesti. Svaka žena, napomenuo je ministar, mora znati kako napraviti samopregled dojki, a ako primijeti bilo kakvu promjenu treba se hitno javiti svom liječniku obiteljske medicine koji će je uputiti na ultrazvučni ili mamografski pregled.

Podsjetio je da Hrvatska ima nacionalni preventivni program za rano otkrivanje raka dojke i pozvao sve žene koje dobiju poziv na besplatni preventivni mamografski pregled da se na njega odazovu jer je rano otkriven rak dojke stopostotno izlječiov. Zasad se na preglede odaziva oko 60 posto žena, no cilj je da se iz putem akcija poput Dana narcisa postotak odaziva dodatno poveća.

Varga je obećao i pomoć Ministarstva zdravlja u nabavci aparata za intraoperativno zračenje, koji stoji 4,5 milijuna kuna. Taj bi aparata ženama trebao umnogome olakšati liječenje jer će im omogućiti jednokratno zračenje umjesto svakodnevnih dolazaka na zračenje u idućih šest tjedana nakon operacije.

“Kroz Dan narcisa svake godine nastojimo se boriti za prava žena, da imaju najbolju moguću zdravstvenu njegu i skrb, a najviše apeliramo na prevenciju. Prevencija je najvažnija, jer otkriti rak koji je manji od jednog centimetra je velika stvar, za razliku od onih koji se otkrivaju kasnije i koji su, nažalost, ponekad otkriveni kada su i u metastatskom procesu”, kazala je Ramljak.

Danu narcisa odazvali su se, među ostalima, i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor te bivši predsjednik države Ivo Josipović, koji je za svoga mandata također podržavao ovu akciju.

Tekst: HINA
FOto: HINA/ Dario GRZELJ

Leave a Reply