Klub zastupnika Milana Bandića raskinuo koaliciju s HSLS-om, HSS-om i HSU-om

Klub zastupnika Milana Bandića raskinuo koaliciju s HSLS-om, HSS-om i HSU-om

Klub zastupnika Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini raskinuo je koaliciju s partnerima iz HSLS-a, HSS-a i HSU-a, tako da zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek više nema osiguranu većinu u Gradskoj skupštini.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a Nenad Matić (HSS) u srijedu je Hini potvrdio da su dobili mail od Jelene Pavičić Vukičević, predsjednice Kluba zastupnika liste birača nositelja Milana Bandića, da sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini smatraju razvrgnutim.

Matić je podsjetio da su taj sporazum sklopili prošle godine na inzistiranje gradonačelnika Milana Bandića. “Kao što smo funkcionirali i prije tog sporazuma, sada i dalje nastavljamo funkcionirati u Gradskoj skupštini, bez sporazuma”, poručio je Matić.

Rekao je da im “Bandićevci” zamjeraju jer su organizirali tribine o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta, tvrdeći da je time predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) prekoračio svoje ovlasti.

Također im zamjeraju što su na dnevni red sjednice Gradske skupštine zakazane za 26. ožujka predložili izdvajanje Gradskog ureda za kulturu iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Upitan kako će sada funkcionirati Gradska skupština i misle li možda ući u koaliciju s HDZ-om, Matić je rekao da oni nisu zaduženi za stvaranje većine u Gradskoj skupštini. “Onaj tko obnaša vlast, a to je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, mora tražiti većinu za svoje odluke”, rekao je Matić.

Na pitanje znači li to da Švaljek više neće imati većinu u Gradskoj skupštini, Matić je poručio da će Klub HSLS-a i HSS-a podržati kvalitetne projekte Sandre Švaljek i sve ostale prijedloge koji su dobri.

Najavio je da će na sjednici zakazanoj za 26. ožujka njihov klub podržati sve predložene točke, osim izmjena zagrebačkog GUP-a, gdje “amandmanom moraju urediti taj dokument”.

U vezi opstanka Kosora na funkciji predsjednika Gradske skupštine Matić je kazao da njihov klub neće glasovati za opoziv Kosora, a ostali moraju skupiti većinu ako ga žele opozvati.

“Mislim da neće doći do opoziva Kosora, jer se neće skupiti potrebna većina od 26 zastupnika”, smatra Matić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply