Dan narcisa 21. ožujka na Trgu bana Jelačića

Dan narcisa 21. ožujka na Trgu bana Jelačića

Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, ove će se godine održati u subotu, 21. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu bana Jelačića, kada će posjetitelji kupnjom narcisa moći dati svoj novčani prilog borbi protiv te najčešće zloćudne bolesti u žena te doznati što treba činiti da bi se bolest spriječila.

Organizacijom Dana narcisa već se 18 godina nastoji podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila dok je u velikom postotku izlječiva, istaknula je na konferenciji za novinare pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Osim tog ureda, u organizaciji Dana narcisa sudjeluju Zajednica žena oboljelih od raka sv. Juraj, Hrvatska liga protiv raka, Udruga “Sve za nju” te Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, koji od 2003. godine provodi program “Preventivne mobilne mamografije”.

Zato će u subotu na glavnome zagrebačkom trgu biti i mobilni mamograf za pregled dojki na koji se mogu predbilježiti sve zainteresirane žene. Pokretnim mamografom u Zagrebu se na godinu obradi 2000 žena, tako da je od 2003. do danas pregledno njih 24.000, istaknuo je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

Po najnovijim podacima hrvatskog Registra za rak, 2012. godine je od raka dojke oboljelo 2227 žena i 27 muškaraca. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no sve češće rak pogađa znatno mlađe žene.

Godine 2012. čak su 402 žene u kojih je otkriven rak dojke bile mlađe od 50 godina, a stručnjaci ističu kako je rak dojke najčešći rak u žena, počevši već od 30. godine života.

Od raka dojke na godinu umre tisuću žena, ili više od 80 svakog mjeseca, a problem je što se taj negativni trend u Hrvatskoj ne zaustavlja, nego sve više raste pa bi broj novooboljelih žena uskoro mogao dosegnuti i 2500, upozorio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Zabrinjava, kaže, što se na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke ne odaziva dovoljan broj žena, pa je prosječan odziv po županijama 50 posto, a trebao bi biti 80 posto da se trendovi morbiditeta počnu smanjivati.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Sve za nju” posebno ističe važnost samopregleda dojki pa ženama preporučuje korištenje besplatne mobilne aplikacije za pravilan samopregled, tzv. Breast test, o kojemu će žene moći dobiti više informacija na štandu udruge.

U povodu Dana narcisa tiskan je i letak “Zdravlje žena” u kojem se ženama preporučuje samporegled dojki jedanput na mjesec, klinički pregled dojki kod liječnika te ginekološki pregled jedanput na godinu.

Sve žene mlađe od 40 godina trebale bi napraviti ultrazvuk dojke u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine, a mamografski pregled sve žene u dobi iznad 40 godina.

Tekst: HINA

Foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply