Obilazak podružnica Zagrebačkog holdinga

Obilazak podružnica Zagrebačkog holdinga

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba  Sandra Švaljek obišla je danas, sa suradnicima, i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenom Muellerom, podružnice Zagrebačkog holdinga – Čistoću, ZGOS i Zagrebački električni tramvaj. Obilazak je organiziran u povodu realizacije projekata za nabavu komunalne opreme i vozila za područje zaštite okoliša i energetsku učinkovitost koje sufinancira Fond.

Riječ je o 25 projekata trgovačkih društava u javnom sektoru koje je Grad Zagreb u 2014. prijavio za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 122 milijuna kuna, a Fond će ih sufinancirati s oko 50 milijuna kuna, odnosno cca 40%., što znači veliku uštedu za Grad u nabavci različite komunalne opreme i vozila kojima podižemo kvalitetu usluge ali ujedno i razvijamo energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije i brinemo za okoliš, istaknula je zamjenica dr. sc. Sandra Švaljek.

Danas ćemo obići podružnice Zagrebačkog holdinga čije je projekte Fond za zaštitu okoliša i energetku učinkovitost sufinancirao kako bi u Zagrebu još više potaknuli korištenje čistijeg transporta, odvajanje smeća i recikliranje, dodao je direktor Sven Mueller. U ovoj godini osigurali smo dodatnih 20 milijuna kuna i nadamo se da će se uspješna suradnja nastaviti.

Kako se čulo na terenu, Čistoća ima 41 novo komunalno vozilo i spremnike za sakupljanje otpada. U podružnici ZGOS, na odlagalištu Jakuševec-Prudinec, napravljeno je plinsko postrojenje u kojem se iz otpada dobiva plin metan, od kojeg se pak proizvodi električna energija. Na istoj lokaciji u okviru kompostane nabavljen je stabilizator i drobilica, uređaji uz pomoć kojih se iz zelenog otpada za tri dana dobiva iskoristiv kompost. Podružnica Zagrebački električni tramvaj na svojoj lokaciji u Podsusedu bogatija je za punionicu stlačenog plina i za 12 od predviđenih 16 mini autobusa na stlačeni prirodni plin.

Autobusi na stlačeni plin, osim što manje zagađuju okoliš, ujedno su i ekonomski privatljiviji, naglasila je u krugu ZET-a zamjenica Švaljek, zahvalivši se predstavnicima podružnica Zagrebačkog holdiga na trudu i efikasnosti za poboljšanje usluga građanima, te direktoru Fonda na pomoći koja omogućuje brži napredak.

Tekst: Zagreb

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply