Milan Bandić ispitan u Uskoku

Milan Bandić ispitan u Uskoku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je iz zatvora u Remetincu doveden u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje je istražiteljima dao iskaz o posljednjem proširenju istrage u slučaju Agram.

Pred Uskokove istražitelje Bandić je doveden oko 8,15 sati, a nakon polusatnog ispitivanja vraćen je u istražni zatvor u kojem je završio u utorak, 10. ožujka. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio ‘iza rešetaka’ prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi “postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo”. Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Obrana je na tu nepravomoćnu odluku najavila žalbu, o kojoj bi izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo raspravljati idući tjedan.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon izlaska iz Uskoka nisu željeli davati izjave pa nije poznato je li zatvoreni gradonačelnik iznio obranu ili se branio šutnjom.

Istraga je, kako se neslužbeno doznaje, proširena nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i da potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi nego da su njegove.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

Tekst: HINA

Foto:HINA/Damir SENČAR

Leave a Reply