ZAGREB: Medicinski fakultet dobio certifikat za kvalitetu studija medicine na engleskom jeziku

ZAGREB: Medicinski fakultet dobio certifikat za kvalitetu studija medicine na engleskom jeziku

Zagrebačkom Medicinskom fakultetu (MEF) dodijeljen je krajem veljače u Parizu Certifikat za kvalitetu internacionalizacije (CeQuint) Integriranog studija medicine na engleskom jeziku, koji se u toj visokoškolskoj ustanovi provodi 11 godina, a trenutno ga pohađa 250 studenata iz 29 zemalja svijeta, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare na MEF-u.

CeQuint je projekt Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja, koji objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta, te pojedinih fakulteta i visokih učilišta zemalja članica EU.

U njemu sudjeluje i hrvatska Agencija za visoko obrazovanje (AZVO) koja je zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu krajem 2013. nominirala studijski program na engleskom za dobivanje certifikata.

Zagrebački MEF prvi je fakultet u Europskoj uniji kojemu je dodijeljen certifikat kojim se procjenjuje uspješnost internacionalizacije nekog studijskog programa ili institucije, a njegov dekan Davor Miličić ističe kako je to potvrda kvalitete studija i dosadašnjeg rada profesora i studenata.

Studij medicine na engleskom jeziku osnovan je 2002. godine, a danas ga pohađa 250 studenata iz 29 zemalja, najviše iz Kanade, SAD-a, Izraela, Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske. Dosad su studij završile četiri generacije diplomiranih liječnika koji rade u zemljama EU-a, SAD-u i Kanadi.

Doktori medicine su, po Miličićevim riječima, “najatraktivniji hrvatski izvozni proizvod”, pa bi Hrvatska trebala stvoriti uvjete da studenti nakon diplome ostanu raditi u hrvatskom zdravstvu, te da se nakon dodatne edukacije vraćaju. Isto bi se trebalo odnositi i na međunarodne studente koje treba pokušati integrirati u društvo i omogućiti im ostanak u Hrvatskoj.

Godišnje se na studij medicine na engleskom upisuje 50 studenata, a prijemni ispiti provode se i u inozemstvu – SAD-u, Hannoveru, Stockholmu i Tel Avivu.

U početku su polovicu studenata činili pripadnici hrvatske dijaspore, no danas je sve više stranaca zainteresiranih za studij medicine u Zagrebu, pa prilikom upisa na jedno mjesto aplicira četiri kandidata, istaknuo je voditelj studija Davor Ježek.

Na pitanje o mogućem povećanju upisnih kvota s obzirom na pojačani interes studenata, Miličić kaže da je zasad teško očekivati povećanje kvota jer MEF trenutno nema za to kadrovskih i prostornih uvjeta, budući da su od 2009. povećane upisne kvote za domaće studente, pa MEF svake godine upisuje 60 studenata više.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je da pitanje studija medicine smatra strateškim pitanjem za Hrvatsku i stoga podupire incijativu za povećanjem upisnih kvota, no za to su potrebna dodatna ulaganja i financijska pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je kako je MEF za dobivanje certifikata kvalitete studija na engleskom prošao rigoroznu kontrolu, te je poručio da se ta kvaliteta, kroz rad profesora koji su ujedno i zaposlenici u sustavu zdravlja, prelijeva na svakodnevni rad s pacijentima.

Trenutno u Hrvatskoj ima 20 studija na engleskom jeziku, a od ove ga je godine uveo i zagrebački Stomatološki fakultet. Cijena studijske godine na engleskom na MEF-u iznosi 7000 eura.

Leave a Reply