JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ: Bandićevo pritvaranje je politički progon

JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ: Bandićevo pritvaranje je politički progon

Predsjednica Udruge klub Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević, ocijenila je da ponovno određivanje istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću, o čemu je odluku donio sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, predstavlja politički progon Bandića kojeg provodi aktualna hrvatska vlast.

Pavičić Vukičević je na konferenciji za novinare ustvrdila da posljednjih 20-tak sati vlasti poduzimaju žurne mjere da se poništi odluka o ukinutim mjerama opreza i “utamniči gradonačelnika Milana Bandića”.

Upitala je koliki je utjecaj Uskoka koji, kako smatra, djeluje izvan ikakve kontrole. Pavičić Vukičević ocijenila je da je to presedan u svjetskoj kazneno pravnoj praksi, rekavši da je tako Uskok – i policajac i tužitelj i presuditelj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraćen je u Remetinec jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas prihvatio zahtjev Uskoka da mu se ponovno odredi istražni zatvor. Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je poslijepodne, nakon ročišta, kako je sudac istrage prihvatio prijedlog, i Bandiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo. Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Jelena Pavičić Vukičević također tvrdi kako USKOK, kroz represivno djelovanje, nezakonitim postupcima i zloporabe državnih tijela izravno utječe na političke tijekove zemlje, demokratske procese u Hrvatskoj i daje lošu sliku o stanju ljudskih prava u zemlji.

Također tvrdi da su, osim Bandića, pritiscima bili izloženi i članovi Udruge klub Milana Bandića, ponaosob i kako je to sve bilo u svrhu ponovnog pritvaranja gradonačelnika. Naglasila je kako se udruga zalažu za trodiobu vlasti i poštivanje prava svakog čovjeka.

Podsjetila je da je gradonačelniku Bandiću izvanraspravno vijeće Županijskog suda jučer ukinulo mjeru zabrane obavljanje gradonačelničke dužnosti te kako se današnje ponovno vraćanje u pritvor nikako ne može smatrati koincidencijom.

Najavila je da će bez obzira na sve osnovati stranku rada i solidarnosti, vođenu lijevom idejom koja će štititi prava radnika i nezaposlenih, te “od represivne i depresivne države” graditi društvo rada, uspjeha, optimizma i solidarnosti.

Građanima ćemo ponuditi program moderne lijeve stranke kakve, smatra, “danas nema na hrvatskoj političkoj sceni”.

Pavičić Vukičević je napomenula da u udruzi trenutačno djeluje više od 6000 članova, svega dva mjeseca od osnivanja, a da se samo danas u udrugu, potaknuto najnovijim događanjima, učlanilo više od 100 članova koji traže ostvarenje politike Milana Bandića i izražavaju mu podršku.

Pavičić Vukičević nije željela odgovoriti na opetovana novinarska pitanja o konkretnim oblicima pritiska represivnog aparata na nju i članove udruge, rekavši da će o tome biti više riječi kada za to dođe vrijeme. Dodala je kako je ona 18 godina u politici, da je na nju teško izvršiti pritisak te da, ako ih je do sada i bilo, ona ih nije osjetila.

Također je rekla da 17 gradskih vijećnika s Bandićeve liste nastavlja raditi zajedno.

Upitana može li gradonačelnik Bandić podnijeti ostavku iz pritvora, Pavičić Vukičević je odgovorila da to za sada ne može reći, no vjeruje da će Bandić uskoro biti pušten iz pritvora.

Osnivačka skupština nije ni bila predviđena za predstojeću subotu, kazala je Pavičić Vukičević na upit hoće li Bandićevo pritvaranje odgoditi osnivanje stranke.

Također, dodale je, nije joj poznato je li gradonačelnik Bandić okazao punomoć svojoj zamjenici Sandri Švaljek.

Tekst: HINA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply