Izvanraspravno vijeće Bandiću omogućilo obnašanje dužnosti dok čeka novu odluku o pritvoru

Izvanraspravno vijeće Bandiću omogućilo obnašanje dužnosti dok čeka novu odluku o pritvoru

Dok sudac istrage odlučuje o posljednjem Uskokovom zahtjevu da se ‘suspendirani’ gradonačelnik Milan Bandić vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog novih nedjela među kojima je i utjecaj na svjedoka, izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Bandićeva se obrana žalila na odluku suca istrage od 27. veljače kada je odbijen zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obanašnje dužnosti.

“Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. ožujka 2015. ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi”, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici Županijskog suda.

Ta je odluka objavljena niti pola sata nakon što je Bandić na isti sud došao zbog ročišta na kojem će se odlučivati o novom zahtjevu Uskoka da mu se oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje.

Ako sudac istrage Zdenko Posavec prihvati Uskokov prijedlog Bandić bi odmah nakon ročišta trebao biti prevezen u Remetinec, jer njegova moguća žalba o kojoj bi trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće ne odgađa izvršenje odluke.

Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su odvjetnici ranije zatražili i od Ustavnog suda ističući da takva ‘mjera’ nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Zahtjev za povratkom u Remetinec Uskok je u utorak prijepodne potkrijepio sumnjama da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku “u dva navrata zatražio da promijeni iskaz” kao i da “potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti”. Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Stoga su zatražili da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna, jer je “postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo”.

Tekst: HINA

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply