Darinko Kosor primio potpisnike inicijative 555+ za osnivanjem Gradskog ureda za kulturu

Darinko Kosor primio potpisnike inicijative 555+ za osnivanjem Gradskog ureda za kulturu

Gotovo 600 zagrebačkih kulturnih djelatnika potpisalo je inicijativu za samostalni Gradski ured za kulturu koju su predstavnici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Hrvatske glazbene unije i nekoliko potpisnika u utorak uručili predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Darinku Kosoru, zagovaratelju takvog ureda.

Riječ je o Inicijativi 555+ kojom potpisnici žele potaknuti zagrebačku Gradsku skupštinu da na sjednici 26. ožujka donese odluku o osnivanju Gradskog ureda za kulturu odnosno njegovom odvajanju iz djelokruga obrazovanja i sporta, a podržava je gotovo 90 posto kulturnih djelatnika budući da su im se priključile i brojne kulturne udruge i institucije.

“Situacija u upravljanju kulturnim resursima u Zagrebu došla je do najnižih grana i tako više ne može ostati. Trebamo ured koji će skrbiti, ne samo za struku i kulturu, nego i za cijeli grad jer Zagreb je grad kulture. Ako kani postati Europskom prijestolnicom kulture onda mnoge stvari treba mijenjati”, kazala je kazališna redateljica Snježana Banović nakon zatvorenog sastanka izaslanstva sa skupštinskim predsjednikom Darinkom Kosorom i predsjednikom skupštinskog Odbora za kulturu Ivanom Tepešom.

U ime 1400 članova Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, koji je podržao tu inicijativu, govorila je Ljubica Pilić potvrdivši da sadašnji sustav upravljanja više nije održiv i da posljedice trpe kako kulturne institucije tako i izvaninstitucionalna kultura, koja je zakočena u razvoju. Upozorila je da trenutno u Zagrebu ne postoji Program javnih potreba u kulturi jer je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, u čijem je sastavu sada kultura “potpuno izgubljen u količini posla i institucija” pa nema dileme da je zaseban Gradski ured za kulturu neophodno potreban.

Maestro Vladimir Kranjčević podsjetio je da se u prošloj kampanji za lokalne izbore i izbore za gradonačelnika jasno i glasno govorilo da je prioritet razdvajanje ureda za kulturu, a njihova inicijativa je, kaže, samo logičan slijed situacije koja je došla do zida.

“Najbolji dokaz za to je Kulturna strategija koja se donijela ‘na vrat, na nos’ kako bi se moglo aplicirati za EU prijestolnicu kulture pa će biti puno primjedbi jer nije vođena ni javna rasprava. Osim toga, ne zna se koliko je sredstva u kulturi dodijeljeno za ovu godinu, a završava prvi kvartal. Kako rade i što mogu činit ljudi pred odgovornim situacijama ako to ne znaju?”, upitao je Kranjčević te naglasio da postoji koncenzus što se tiče zahtjeva za izdvajanjem Gradskog ureda za kulturu.

Predsjednik skupštinskog Odbora za kulturu Ivan Tepeš rekao je kako su se na današnjem sastanku usuglasili da postoje problemi koji se mogu poboljšati u kulturi Zagreba te najavio da će na Odboru za kulturu to i raspraviti uoči Gradske skupštine kako bi se moglo krenuti u ozbiljan projekt.

“Slijedeća skupštinska sjednica u dobrom dijelu bit će posvećena kulturi grada Zagreba – zasebnom Gradskom uredu za kulturu i Kulturnoj strategiji, a nakon toga, ništa u kulturi grada Zagreba neće biti isto”, ustvrdio je Kosor.

“Kad dobijete 600 potpisa kulturnih djelatnika, kad imate sindikat koji stoji iza te inicijative, Društvo likovnih umjetnika, ULUPUH, Glazbenu uniju, Zagrebačku filharmoniju i kad svi kulturnjaci žele i žive za jedno, tko smo mi, kao političari, da bi bili protiv toga”, upitao je Kosor te dodao da postoji velik broj gradskih zastupnika koji razumiju probleme i koji će podržati i Gradski ured za kulturu i Kulturnu strategiju s dopunama koja se, dodao je, mora donijeti ako se Grad Zagreb želi natjecati za EU prijestolnicu kulture. Dodao je da osobno podržava tu inicijativu zamjenice gradonačelnika Vesne Kusin.

Prema inicijativi za osnivanje Gradskog ureda za kulturu benevolentna je i zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Sandra Švaljek.

U izaslanstvu Inicijative +555 su bili su i Paolo Sfeci iz Hrvatske glazbene unije, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Tihomir Milovac i drugi.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Daniel KASAP

Leave a Reply