ANDRIJA MIKULIĆ: Donesen je dokument o zbrinjavanju otpada koji se ne provodi

ANDRIJA MIKULIĆ: Donesen je dokument o zbrinjavanju otpada koji se ne provodi

Andrija Mikulić zajedno sa članovima  Odbora za zaštitu okoliša nastavak 21. sjednice Odbora za zaštitu okoliša, održao je na terenu obilazeći smetlište Jakuševac i lokaciju Poslovne jedinice Jankomir Podružnice Robnih terminala Zagreb, Zagrebačkog holdinga d.o.o.

-Sazvao sam sjednicu Odbora za zaštitu okoliša ovdje na terenu kako bi vidjeli dali se provode odluke i zakoni koji su doneseni, za sada mogu vam reći da je tek od petka ovo odlagalište na Jakuševcu legalno od petka. Ono što vidimo ovdje imamo plan gospodarenja otpadom, koji se očito ne provodi, a donesen je na sjednici Gradske skupštine. Iza nas trebala je biti sotirnica, ali kao što vidite nje nema, pitanje je i što je sa ona tri generatora, koji su trebali biti pušteni u probni rad i u konačnici ovdje je trebao biti još jedan dio skladišta nakon sortirnice gdje ćemo odlagati materijal. Nakon svega ovog viđenog moram zaključiti da smo donijeli plan gospodarenja otpadom, koji je najlošije donesen dokument u povijesti rada Gradske skupštine. Po tom dokumentu se ne postupa, a oni koji bi trebali oni ne rade po planu gospodarenja i po dokumentu koji je donesen.- rekao je Andrija Mikulić, potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša u Gradskoj skupštini.

Na obilasku smetlišta Jakuševac pojavio se Davor Bernardić, potpredsjednik Gradske skupštine i Dominik Etlinger član Odbora za zaštitu okoliša u Gradskoj skupštini.

-Ovo je definitivno glavni problem Grada Zagreba i ne znam dali će to biti glavna tema nadolazećih izbora. Pogledajte ovo tu brdo, mene je samo strah da ne bude veće od sljemena, jer se sustavno taj problem nije rješavao. Iza naših leđa nalazi se krupni otpad, pogledat ćemo i krupni otpad na Jankomiru. U četvrtak nas čeka tematska sjednica Odbora za kontrolu, ono što je važno je to da se otpad više ne može gurati pod tepih. Treba početi reciklirati, treba početi brinuti o zdravlju građana ovog Grada. Treba što hitnije pristupiti akcijskom planu zbrinjavanja otpada, uz reciklažu izgradnju centra za zbrinjavanje otpada.-  rekao je Davor Bernardić.

Nakon razgledavanja poslovne jedinice Jankomir Podružnice Robnih terminala Zagreb, gdje se zbrinjavanja plastični otpad koji se ne reciklira Andrija Mikulić i Davor Bernardić dali su ponovo svoj osvrt na gorući problem u Gradu Zagrebu.

-Mi danas nismo dobili nikakve konkretne odgovore na naša pitanja, što će se dogoditi sa otpadom koji se jednog dana neće imati gdje dovoziti, predstavnici podružnice nam nisu mogli dati konkretan odgovor, pa im ja poručujem da se prihvate posla i da ga počnu ozbiljno shvatiti. Jer ako znaju fakturirati uslugu koju pružaju neka je onda i rade kako treba. Nije dobra poruka, ali Grad Zagreb nema riješen problem otpada.- rekao je Andrija Mikulić.

– Dvije godine su prošle od izbora, problem raste on se ne smanjuje. Koliko je potrebno godina da se problem počne rješavati 25 godina, 40 godina, da se sustavno problem riješi, a to je gorući problem Grada Zagreba.  Mjesto na kojem se sada nalazimo je mjesto na kojem se zbrinjavanja plastika, koja je neupotrebljiva, da imamo centar za gospodarenje otpadom ovog ovdje ne bi bilo, to ne bi bio problem i ne bi ga dodatno morali plaćati kao sada. Usluga može biti kvalitetnija, a cijena za obavljenu uslugu može biti niža. Problem se ne rješava, on je gori nego što je bio prije dvije godine, od kad su se održali zadnji izbori.- rekao je Davor Bernardić.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply