107 zagrebačkih studenata doprinijelo u spašavanju ljudskih života

107 zagrebačkih studenata doprinijelo u spašavanju ljudskih života

Na akciji održanoj u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, 05. ožujka, hrvatski je Registar dobio 107 novih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akciju u Studentskom domu „Stjepan Radić“ Zaklada Ana Rukavina održala je na inicijativu studentica Lucije Ivandić i Anamarije Zanić, čijem se prijatelju, dvadesetsedmogodišnjem Jurici Antoliću, nakon dvije godine vratila leukemija te mu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži.

„Zahvaljujemo studenticama Luciji i Anamariji što su prepoznali našu misiju širenja Registra i odlučili nam pomoći u održavanju 268. akcije upisa u Registar. Veliko hvala i svim studentima koji su plemenitim činom upisa odlučili darovati djelić sebe za Juricu, kao i za oboljele  diljem svijeta“, izjavila je Mirta Vrančić, voditeljica ureda u Zakladi Ana Rukavina.

Svi studenti koji su dali svoju krv za tipizaciju, pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do sada je u hrvatski Registar prijavljeno 47.606 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je izdano 44 transplantata. Time je 44 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti koji se nisu stigli upisati u Registar u navedenom terminu, mogu to učiniti u KBC-u Zagreb (Rebro), u Zavodu za tipizaciju tkiva (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) svakim radnim danom od 8,00 do 14,00 sati te u transfuzijskim centrima u sljedećim gradovima: zaklada-ana-rukavina.hr.

Foto: Inga ĆUŽIĆ/ZNA.HR

Leave a Reply