SANDRA ŠVALJEK: Projekt novog URIHO-a priprema se za sufinanciranje iz EU fondova

SANDRA ŠVALJEK: Projekt novog URIHO-a priprema se za sufinanciranje iz EU fondova

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek najavila je u četvrtak prilikom obilaska Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba (URIHO), koja zapošljava 500 radnika, većinom osoba s invaliditetom, kako je u uznapredovaloj fazi projekt novog URIHO-a, vrijedan oko 170 milijuna kuna, koji se priprema za sufinanciranje iz EU fondova.

“Postoji potreba da se URIHO obnovi i zbog toga je pripremljen projekt novog URIHO-a za koji vjerujem da ćemo ga moći financirati iz fondova Europske unije”, rekla je Švaljek novinarima pošto je razgovarala s poslovodstvom URIHO-a i obišla proizvodne pogone Ivančice, konfekcije, obuće, metala, keramike i ortopedije te Odjel pomoći u radu, koji je dio službe za rehabilitaciju.

Istaknula je da je s poslovodstvom URIHO-a razgovarala o projektu novog URIHO-a na parceli do Avenije Dubrovnik 5, na kojoj je sadašnji. Projekt je, dodala je, vrijedan oko 170 milijuna kuna i očekuje se da će se sufinancirati iz fondova EU.

Grad i URIHO, istaknula je Švaljek, rade na pripremi tog projekta i on je već u uznapredovaloj fazi te samo čekaju natječaj Ministarstva regionalnog razvoja da se na nj mogu javiti i time osigurati bitno bolje uvjete rada za osobe s invaliditetom i još neke dodatne sadržaje unutar kojih bi osobe s invaliditetom trebale naći svoje radno mjesto.

Švaljek je najavila i da će grad financirati obnovu krova proizvodnog pogona konfekcije.

Ravnatelj ustanove URIHO-a Josip Držaić najavio je kako će se novi URIHO zapošljavati oko 800 osoba s invaliditetom. Rekao je da bi novi URIHO trebao nastati na zemljištu koje je u njegovu vlasništvu, zapadno od mjesta na kojem je danas. Dodao je da će to biti moderan centar za osobe s invaliditetom koji će u svojem sastavu imati rehabilitaciju i proizvodnju te sportsku dvoranu prilagođenu osobama s invaliditetom.

Predviđen je i poduzetnički dio s hostelom u kojem bi radile osobe s invaliditetom te koji bi bio prilagođen boravku osoba s invaliditetom, a svoje bi usluge pružao i na tržištu, istaknuo je Držaić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA.HR

 

Leave a Reply