Predstavljen prototip inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih organizama

Predstavljen prototip inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih organizama

Prototip inovativne metode za ubrzanu detekciju mikroorganizama i tumorskih stanica te patogenih organizama predstavljen je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Prototip su predstavili voditelj projekta i voditelj Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a Mario Cindrić te direktor SemGen d.o.o. Antonio Starčević.

Cindrić je istaknuo kako metoda povezuje biokemiju, genetiku, proteomiku i računarstvo s kliničkom praksom određivanja tumora i patogenih mikroorganizama te omogućava znatno poboljšanje u medicinskoj dijagnostici. Vezana je uz postupak biotipizacije, odnosno točnog i brzog određivanja vrste i soja patogenih mikroorganizama uzročnika bolesti, napomenuo je.

Istraživanje koje je IRB provodio u suradnji s Prehrambeno biotehnološkim fakultetom (PBF) temeljeno je na novom patentom zaštićenom reagensu i računalnoj metodi koja je plod višegodišnje suradnje niza domaćih i stranih znanstvenika, rekao je Cindrić dodavši kako će znanstvenici zahvaljujući ovoj novoj metodi moći doći do pouzdane dijagnostike u samo tri sata te.

Ocijenio je da će tako, primjerice, pomoći kliničarima da na vrijeme odrede ciljanu terapiju za pacijente.

“Korištenjem ovakve originalne metode biotipizacije, povećava se efikasnost medicinske dijagnostike, pri čemu su smanjena upotreba antibiotika i pravodobno liječenje tumorskih oboljenja samo neki od mogućih pozitivnih učinaka ovakve poboljšane dijagnostike”, rekao je Cindrić dodavši kako se istovjetan postupak može primijeniti kod tipizacije tumorskoga tkiva.

To, po Cindrićevim riječima, u konačnici olakšava odluku o tijeku liječenja i primjeni kombiniranih terapija.

Osim u medicinskoj dijagnostici, nova metoda svoju će primjenu naći i u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji u procesima nadzora kakvoće i dizajnu novih proizvodnih postupaka, napomenuo je Starčević dodavši kako je riječ o projektu s visokim komercijalno–održivim potencijalom.

To, kako smatra Starčević, potvrđuje i činjenica da već postoje definirani uvjeti za postupak komercijalizacije, ali i suradnja s nekim od vodećih ‘life-science’ kompanija na tržištu. “Prototip koji imamo funkcionalan je, spreman za tržište i demonstraciju potencijalnim klijentima”, naglasio je Starčević, čija je tvrtka SemGen d.o.o. partner projekta i koja je zadužena za plasiranje ovog originalnog proizvoda na tržište.

Projekt RapidCell počeo je u ožujku 2013. godine, a vrijedan je 5 milijun kuna. Europska unija sufinancirala ga je u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 531.347,27 eura, odnosno 4 milijuna kuna.

Ova originalna metoda s visokim komercijalnim potencijalom do sad nije primjenjivana nigdje u svijetu, a za primjenu u kliničkoj praksi razvili su je znanstvenici IRB-a u suradnji s kolegama sa zagrebačkog Prehrambeno biotehnološkog fakulteta (PBF) u okviru gotovo 5 milijuna kuna vrijednog IPA projekta RapidCell pod vodstvom dr. sc. Maria Cindrića, voditelja Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici resornih ministarstava, Grada Zagreba, državnih agencija, farmaceutski i medicinski stručnjaci te potencijalni partneri u industriji.

Tekst: HINA

Foto:  Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Leave a Reply