Zagrebačka Tvornica lutaka slavi 10. rođendan

Zagrebačka Tvornica lutaka slavi 10. rođendan

Zagrebačko kazalište Tvornica lutaka u ovoj godini slavi deseti rođendan, a slavljenički program počinje u subotu 7. ožujka premijerom dječjeg mjuzikla “Sami u kući” autora i redatelja Staše Zurovca te skladatelja Marjana Nećaka.

Kazalište je 2005. osnovala glumica Petra Radin kao “kazalište koje voli bake i djedove, uključuje roditelje, ali čije programe kreiraju djeca”.

Kazalište je tijekom deset godina promijenilo tri lokacije, da bi se najzad “sretno smirilo” u prostoru nekadašnjeg Kina Grič u Jurišićevoj ulici. Na ukupno osamnaest premijera nastalih u produkciji Tvornice lutaka surađivalo je desetero redatelja i pedeset glumaca, a kazalište je dosad odigralo preko tisuću predstava u zemlji i inozemstvu.

U deset godina u svojim je dramskim radionicama kazalište ugostilo više od petstotinjak djece a 2004. je na otoku Zlarinu pokrenulo i manifestaciju Zlarinsko ljeto.

“Cilj nam je dovesti kazalište među djecu, ma gdje god ona bila. Ne razlikujemo sjaj baroknih zdanja kazališnih kuća od trgova i baraka, svugdje smo gdje su oni, koji su naš izvor i naš glas”, poručila je Radin, uz koju glavnu riječ u kazalištu ima njegov ravnatelj Mario Kovač. Važan jubilej obilježavat će se tijekom čitave godine raznim događanjima, a središnji program pod nazivom “Cener” ugostit će u subotu 7. ožujka glazbenu bajku za djecu “Sami u kući” o snazi prijateljstva i zajedništva.

U predstavi troje djece, ostajući sami u kući, kreću na maštovito putovanje u svijet cirkusa, gusara, morskih sirena i čarobnih napitaka čiji su recepti spremljeni u najdublje ladice svijeta. No, uza sve slobode koje su im dane odlaskom odraslih, na tom ih putu vrebaju i brojne opasnosti.

Djecu igraju Luka Petrušić, Damir Poljičak i Petra Radin, scenograf je Žorž Draušnik, kostime je napravila Sara Lovrić Caparin, a glazbu potpisuje Marjan Nećak.

U popratnom programu sudjelovat će zbor Izvor, te će biti prikazan kratkometražni filmski uradak “Mali cener” bivših polaznika dramskog studija Tvornice lutaka, a završnicu programa uveličat će svojim nastupom glumica Nina Violić.

Tekst/Foto: HINA

Leave a Reply