Program pravilne prehrane u osnovnim školama “Petica – igrom do zdravlja”

Program pravilne prehrane u osnovnim školama “Petica – igrom do zdravlja”

Od početka drugog polugodišta u osam zagrebačkih osnovnih škola počela je provedba projekta “Petica – igrom do zdravlja” sa ciljem obrazovanja djece i roditelja o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj, a radi sprečavanja pretilosti djece, koja postaje sve izraženijim javnozdravstvenim problemom.

Programom je zasad obuhvaćeno 575 učenika drugih razreda osnovne škole, a njegovim postupnim širenjem u iduće tri godine želi se u to uključiti sve učenike nižih razreda u cijeloj Hrvatskoj, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Hrvatskom liječničkom zboru.

Tijekom deset školskih sati, koji uključuju predavanja i radionice, djeca će uz igru i pomoć educiranih učitelja razredne nastave te studenata nutricionizma i kineziologije usvajati pravila zdrave prehrane i redovite tjelovježbe.

Pravila su sažeta u pet poruka koje će se djeci prenositi na prihvatljiv i zabavan način, a govore o tome da ne treba preskakati doručak, treba jesti voće i povrće, piti vodu, redovito vježbati i dobro se naspavati.

U Hrvatskoj 26,4 posto djece ima prekomjernu težinu, dok je svako deseto dijete predebelo, istaknuo je Mirko Koršić koji se već godinama bavi problemom pretilosti. Hrvatska je po tome na sedmom mjestu u Europi, u kojoj više od polovice stanovništva danas ima prekomjernu težinu.

“Zabrinjavajuće je što svega 56 posto djece svakodnevno doručkuje, 76 posto djece ne konzumira preporučeni unos povrća, a njih 66 posto ni preporučeni unos voća. Uz to, djeca se iznimno malo kreću, pa se svega 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću u trajanju od sat vremena”, navodi Koršić. To ukazuje da je debljina sveprisutna bolest u hrvatskom društvu, dodao je.

Znanstvena koordinatorica programa “Petica – igrom do zdravlja” Darija Vranešić Bender rekla je da su za provedbu programa osmišljeni materijali koji učenje potiču kroz razmišljanje, vještine i kreativnost, uz vesele maskote programa – Njumi i Njami, koji kroz priču djeci prenose važne informacije o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i važnosti tjelovježbe. Također se želi utjecati na roditelje, kojima je namijenjena internet stranica programa.

Osim Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, program je podržao Hrvatski liječnički zbor čiji je predsjednik Željko Krznarić istaknuo kako ih je na to potaknula mogućnost prevencije debljine u dječjoj dobi, koja kasnije može izazvati mnoge zdravstvene probleme.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply